Vești proaste despre aur. S-ar putea scumpi cu 10%, anul acesta

Vești proaste despre aur. S-ar putea scumpi cu 10%, anul acestaSursa foto Arhiva EVZ

Aurul s-ar putea scumpi cu 10% până la finalul anului, în ciuda declinului înregistrat la începutul anului 2024. Scumpirea ar putea avea loc pe fondul posibilelor reduceri ale ratei dobânzii.

Un raport recent al UBS, publicat vineri, a caracterizat mișcările recente ale prețurilor aurului drept „minore”, având în vedere creșterea de 15% a prețului metalului prețios până în 2023. Acesta a subliniat, de asemenea, că ”puterea pivotării politicii [Federal Reserve] nu trebuie subestimată”, conform informațiilor furnizate de CNBC.

Prețurile aurului se mențin peste nivelul psihologic de 2.000 de dolari pe uncie. Însă creșterea e prognozată la 2.250 de dolari pe uncie până la finalul anului, în pofida volatilității pe termen scurt.

De ce se scumpește aurul

Prețurile aurului pot fi influențate de diverși factori, printre care se numără instabilitatea geopolitică și incertitudinea pieței. Aceștia pot întări atractivitatea aurului ca un "refugiu sigur". De asemenea, ratele dobânzilor pot juca un rol important. Asta pentru că investițiile cu randament mai ridicat devin mai atrăgătoare atunci când dobânzile sunt majorate.

Există o creștere a nesiguranței pe piețe în ceea ce privește decizia Fed privind reducerea ratelor dobânzilor în luna martie. Probabilitatea actuală a acestei decizii, conform instrumentului FedWatch al CME, este de aproximativ 48%, în scădere de la 81% în urmă cu puțin mai mult de o săptămână.

Investitorii sunt atenți și la viitoarele reuniuni ale politicii monetare de la Banca Japoniei, programată pentru marți, și de la Banca Centrală Europeană, programată pentru joi.

aurul se scumpeste

Aurul se scumpește cu 10% în acest an, influențat de posibile rate ale dobânzilor. Credit foto: Unsplash

Aurul, nivel record la finalul lui 2023

Prețul aurului a atins mai multe recorduri spre sfârșitul anului trecut. Nivelul record a fost de 2.078 de dolari pe uncie, conform datelor furnizate de Consiliul Mondial al Aurului. Această creștere a fost atribuită anticipațiilor privind modificările ratelor dobânzilor și volatilității globale, în contextul conflictului Israel-Hamas.

Luni, la Londra, prețul aurului spot a înregistrat o ușoară scădere de aproximativ 0,26%, ajungând la 2.024 dolari pe uncie.

Ce s-a schimbat între anii 2022 și 2023

Băncile centrale au avut un rol semnificativ în cumpărarea de aur în anii 2022 și 2023, adoptând o strategie de diversificare a rezervelor lor. Motivul din spatele acestei decizii a fost anticiparea reducerii ratei dobânzii de către Fed cu 1 punct procentual începând cu luna mai.

Acest demers a generat presiuni asupra dolarului american și asupra ratelor reale ale dobânzilor, creând astfel premisele unei noi cereri, în special din partea fondurilor de aur tranzacționate la bursă, conform concluziilor studiului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News