Regulile de care mulți șoferi uită. Se pot trezi fără permis

Regulile de care mulți șoferi uită. Se pot trezi fără permisMasini / Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii riscă amenzi mari dacă nu respectă regulile din Codul Rutier. Una dintre cele mai frecvente greșeli este parcarea pe trotuar. Codul Rutier prevede clar că este interzisă ocuparea trotuarelor, cu excepția cazurilor în care există indicatoare sau marcaje care permit în mod expres acest lucru.

Reguli în Codul Rutier

„Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”, prevede legislația rutieră.

Amenzi, Șoferi

Amenzi. Sursa foto: Arhiva EvZ

Regula de care uită mulți șoferi

Unii șoferi uită de utilizarea luminilor de zi. Mulți conducători auto circulă doar cu luminile de poziție aprinse în timpul zilei, ceea ce contravine legii. Aceștia trebuie să folosească luminile de întâlnire (faza scurtă) sau luminile pentru circulația diurnă (DRL) în orice moment al zilei, indiferent de drum.

„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice, conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se arată în textul de lege.

Ce se întâmplă cu permisul pensionarilor

Potrivit legislației, nu există o limită maximă de vârstă pentru deținerea permisului de conducere. Șoferul poate conduce dacă este declarat apt din punct de vedere medical și psihologic. Verificările medicale și psihologice sunt obligatorii periodic, în funcție de categoria de permis.

masini

Mașini. Sursa foto: arhiva EVZ

„Examinarea medicală se realizează în scopul certificării aptitudinilor fizice și mentale ale unei persoane necesare conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, iar evaluarea psihologică în scopul certificării capacităților psihologice necesare”, stipulează Codul Rutier.

O altă problemă este mulți șoferi cred că pot trece pe roșu pentru a face loc unei ambulanțe sau mașini de poliție cu semnalele pornite. Legea spune că aceștia trebuie să se apropie cât mai mult de marginea drumului și să oprească, fără a încălca semaforul.

Luminile de semnalizare roșii ale semaforului impun oprirea obligatorie, iar cele albastre ale ambulanței obligă la acordarea de prioritate. Șoferii care nu respectă aceste reguli riscă amenzi mari sau să rămână fără permis, potrivit Capital.

Recomandările noastre