Aurorele Boreale de septembrie. Echinocțiul de toamnă, cele mai frumoase lumini pe cer

Aurorele Boreale de septembrie. Echinocțiul de toamnă, cele mai frumoase lumini pe cer Sursa foto: Facebook/ Aurora Boreală

În mai, Pământul a fost lovit de cea mai puternică furtună geomagnetică din ultimele două decenii. Din această cauză aurorele boreale au fost mult mai intense. Ele au putu fi observate atât în Florida, cât și în Mexic.

Nu există nicio garanție. Totuși, sunt motive să se creadă că în cele câteva săptămâni de pe ambele părți ale echinocțiului de toamnă din această lună (22 septembrie) ar putea avea loc furtuni geomagnetice mai intense decât de obicei. Aceasta ar putea însemna un sezon scurt al aurorelor.

Aurorele Boreale în septembrie

Acest lucru se datorează unui fenomen numit efectul Russell-McPherron. Acesta explică de ce perioadele din jurul celor două echinocții ale Pământului, din martie și septembrie, tind adesea să aibă cele mai colorate aurorale. O lucrare publicată în 1973 susținea că aurorele apar mai regulat în lunile martie și septembrie. Acest lucru se întâmplă datorită alinierii pentru scurt timp a câmpurilor magnetice ale Pământului și ale vântului solar.

Vântul solar este un flux de particule încărcate provenite de la soare. Ele se intensifică brusc în urma erupțiilor solare și a ejecțiilor de masă coronală (CME). Activitatea magnetică de pe Soare are un ciclu care durează 11 ani. Ea va atinge punctul maxim chiar acum. Cu toate acestea, nu acesta este motivul pentru care un sezon al aurorelor ar putea fi iminent.

Aurorele apar atunci când particulele încărcate din vântul solar intră în câmpul magnetic al Pământului și lovesc moleculele de oxigen și azot din atmosferă; acest lucru excită moleculele, determinându-le să emită lumină în culori vii.

Cum se formează fenomenul?

Câmpul magnetic al Pământului și cel al vântului solar sunt de obicei dezaliniate, datorită efectului Russell-McPherron. Polii magnetici ai Pământului sunt înclinați în timpul echinocțiilor pentru a primi mai ușor particulele încărcate. Câmpurile magnetice orientate spre sud din interiorul vântului solar anulează câmpul magnetic orientat spre nord al Pământului. Atunci, se deschid fisuri în magnetosfera terestră, ceea ce face ca vântul solar să curgă mai ușor de-a lungul liniilor de câmp magnetic.

Această geometrie este bine sincronizată pentru emisfera nordică. În timpul echinocțiului din septembrie, 12 ore de întuneric urmează după 12 ore de lumină naturală. Așadar, pe lângă șansele mai mari de apariție a unor aurore intense, există și o șansă mai mare de a le vedea pe un cer întunecat decât am avut toată vara, conform livescience.com.

Ne puteți urmări și pe Google News