Augustin Zegrean despre mutarea lui Klaus Iohannis în ce privește prelungirea mandatului lui Ciucă

Augustin Zegrean despre mutarea lui Klaus Iohannis în ce privește prelungirea mandatului lui Ciucă

Fostul președinte al Curții Constituționale din România, susține după ce Klaus Iohannis a prelungit mandatul șefului SMG Nicolae Ciucă, că premierul Viorica Dăncilă poate sesiza Curtea Constituțională, care oricum va decide că este vorba de un conflict juridic de natură constitutional, mai ales că există un precedent.

„Legislaţia românească toată e aşa, pentru că niciodată, când e vorba de numiri de persoane, nu ştii cine trebuie să-l numească, cine să-l propună. Trebuia să urmeze aceeaşi procedură şi la prelungire ca şi la numire, dar dacă nu se înţeleg şi dacă vin cu propunerile de numire fără să-l consulte pe preşedinte, clar că preşedintele poate şi el să facă, pentru că până la urmă, ca şi la procurori, preşedintele are decizia, el îi numeşte. Ceilalţi îi propun. Acelaşi lucru se întâmplă şi la prelungire, dar nu cel care propune hotărăşte. Acum văd că asta se doreşte în toate domeniile - cel care propune să hotărască. Nu se poate - ne-am jucat de-a justiţia şi am făcut praf justiţia. Acum ne jucăm de-a Armata şi facem praf Armata. Păi nu se poate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul preşedinte CCR, Augustin Zegrean.

În opinia fostului șef CCR, premierul Dăncilă poate sesiza din nou Curtea Constituțională pentru că așa s-a obișnuit, ajungându-se la un precedent.

„Nu este de joacă aici. Totuşi, ţara asta trebuie apărată şi când pui un şef de Stat Major trebuie să ai în vedere şi opinia celor pe care urmează să-i conducă. Din punct de vedere constituţional, premierul poate face o nouă sesizare, Curtea va spune că-i conflict, că văd că s-au obişnuit aşa - cărarea este bătucită. Te duci la Curte - Curtea numeşte prim-miniştri, Curtea numeşte procurori generali, Curtea numeşte acum şi şeful Marelui Stat Major... Nu e în regulă, nu poţi să conduci o ţară cu justiţia. Nu se poate, de aia s-a propus separarea puterilor în stat - fiecare să-şi vadă de atribuţiile lui”, a mai spus fostul preşedinte CCR pentru Mediafax.ro

Ne puteți urmări și pe Google News

Precizările vin după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Președintele României Klaus Iohannis a respis propunerea  ministrului Apărării Gabriel Leș, care l-a desemnat pe Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO și UE,  în funcția de șef al armatei române.  Președintele a respins-o, motivând că nu este „valabilă”.

„Această propunere nu respectă rigorile legii, în consecintă CSAT nu a aprobat propunerea MAPN. Încă o situație care arată că PSD nu este capabil să gestioneze problemele majore ale țării. Nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Armatei. Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie, România nu poate să rămână fără șef al Armatei”, a spus Iohannis.