Audierea comisarului Dubravka Šuica: Rolul strategic al Mediteranei pentru Europa
- Ilinca Ioniță
- 5 noiembrie 2024, 20:25
Bruxelles, 5 noiembrie 2024- Dubravka Šuica, comisarul desemnat pe regiunea mediteraneană și-a început prezentarea subliniind importanța zonei mediteraneene, văzută ca o punte culturală și o rută comercială strategică. Aceasta a insistat asupra necesității stabilității în regiune pentru securitatea și prosperitatea europeană. Șuica a militat pentru investiții susținute, dorind ca finanțările europene să fie utilizate în conformitate cu valorile și obiectivele Uniunii.
Un pact pentru Mediterana: Piloni și parteneriate
Între primele inițiative anunțate de Šuica se află un Pact pentru Mediterana, construit pe două direcții majore. Primul pilon vizează acorduri strategice cu statele nord-africane, începând cu Egipt și Tunisia, și urmând a include țări precum Iordania și Maroc. Cel de-al doilea pilon se concentrează pe cooperarea regională și stimularea prezenței companiilor europene, prin extinderea relațiilor comerciale în zonele partenere.
Provocările legate de migrație și returnare
Întrebările legate de migrație au fost frecvente în timpul audierii. Šuica a recunoscut că Uniunea Europeană nu a reușit până acum să gestioneze eficient returnarea migranților ilegali, menționând o rată de returnare de doar 20%. În acest context, Comisia Europeană intenționează să promoveze căi legale de migrație, alături de măsuri ferme de combatere a migrației ilegale. Šuica a subliniat că va lucra cu țările nord-africane pentru a asigura un sistem de returnare eficient, bazat pe un nou cadru legislativ.
Soluția conflictelor din Orientul Mijlociu
Un alt subiect sensibil abordat în cadrul audierii a fost finanțarea Autorității Palestiniene și relația cu Israelul. Šuica a menționat că fondurile europene sunt alocate doar autorităților legitime și că acestea sunt monitorizate strict pentru a preveni abuzurile. Mai mulți dintre deputații prezenți și-au făcut cunoscută disatisfacția pentru poziția vagă pe care comisara o meține în legătură cu acest subiect. Întrebată de repetate ori același lucru, anume acordul pe care Uniunea îl menține cu Israelul cât și continua furnizare de arme, Šuica a confirmat că Uniunea Europeană va menține canalele de comunicare deschise atât cu Israel, cât și cu Palestina, încercând să promoveze o soluție durabilă a conflictului.
“Eu empatizez cu toate victimele” a declarat comisara, însă „Eu nu pretind ca as putea fii cea care sa pună capăt conflictului”
Problema Turciei și drepturile de securitate regională
În discuțiile despre stabilitatea în Marea Mediterană și în Marea Egee, comisarul Šuica a reafirmat poziția UE privind respectarea dreptului internațional. Ea a insistat că Turcia, deși partener, trebuie să respecte normele internaționale în acțiunile sale din zonele economice exclusive. Soluțiile propuse se vor desfășura sub auspiciile ONU, pentru a asigura că fiecare parte se angajează să respecte regulile și să evite măsurile unilaterale.
Demografia și viitorul economic al Europei
Pe fondul scăderii demografice în Europa, Šuica a adus în discuție migrația ca o soluție potențială pentru deficitul de forță de muncă, subliniind necesitatea unei strategii de atragere a talentelor din afara UE. Totodată, aceasta a vorbit despre un „instrumentar demografic” menit să sprijine statele membre în crearea unui mediu propice pentru creșterea natalității și pentru susținerea familiilor. Planul său include măsuri de promovare a ocupării forței de muncă și de atragere a tinerilor din regiuni mediteraneene, în încercarea de a menține competitivitatea UE pe termen lung. Comisara a mentionat ca in ciuda disatisfactiilor a multor europeni, acestia nu sunt dispusi sa lucreze mai multe ore, facand mentionare la cazul Frantei cu marirea varstei de pensionare. Šuica a continuat sa declare ca ”Avem nevoie de oameni care își doresc să muncească pentru a păstra competitivitatea europeană”
Angajamentul față de valori europene
Šuica a afirmat clar că toate acordurile și investițiile europene din regiune vor respecta valorile fundamentale ale UE, inclusiv protejarea drepturilor omului. Ea a subliniat că finanțarea UE este condiționată de respectarea acestor valori, iar fondurile pot fi suspendate în cazul unor abateri majore. În cazul Tunisiei, spre exemplu, evaluarea periodică a situației drepturilor omului va determina continuitatea sprijinului financiar.
O Europă angajată în Mediterana și pregătită pentru provocările viitorului
Dubravka Šuica și-a exprimat angajamentul de a lucra pentru o Mediterană stabilă și prosperă, într-un parteneriat avantajos între Europa și vecinii săi din sud. Temele majore discutate în timpul audierii – migrația, demografia, drepturile omului și situația din Orientul Mijlociu– subliniază provocările actuale, dar și dorința Europei de a rămâne un partener stabil în regiune. Pe măsură ce Uniunea își conturează viitorul, Mediterana rămâne o regiune de importanță strategică, iar planurile lui Šuica promit o abordare pragmatică, echilibrată și fermă.