Au venit din Portugalia ca să ridice blocuri în Capitală

Au venit din Portugalia ca să ridice blocuri în Capitală

Portughezii şi „stranierii“ muncesc cot la cot la construcţia unui nou cartier rezidenţial şi sunt plătiţi cu salarii occidentale.

Dezvoltatorii au început deja să găsească soluţii pentru lipsa de forţă de muncă din construcţii: străinii şi „stranierii“. În timp ce autorităţile române fac planuri pentru a-i aduce înapoi pe românii de peste hotare, investitorii în proiecte rezidenţiale ridică imobilele cu muncitori români angajaţi de antreprenori din alte ţări.

Pentru că boomul imobiliar din Peninsula Iberică s-a mai estompat, firmele de construcţii din Spania şi Portugalia sunt interesate să preia proiecte în regiunile aflate acum în plină ascensiune în Europa de Est. „Am venit aici pentru că mi s-a părut că proiectul va fi important pentru cariera mea. România este acum o piaţă foarte atractivă din punct de vedere imobiliar“, spune Rui Bernardino, project manager la Montaegil, Engenharia e Construçao. Compania a preluat un proiect imobiliar în Capitală şi a venit cu 120 de muncitori proprii. Printre ei, şi români care au plecat în Portugalia pentru o viaţă mai bună şi au ajuns să lucreze în ţară cu salarii occidentale.

În timp ce aceştia se bucură că au ajuns să muncească din nou acasă, aproape de familie şi prieteni, colegii lor portughezi nu sunt foarte încântaţi de Capitală: frigul, umezeala şi atmosfera cenuşie a Bucureştiului îi fac să aştepte nerăbdători finalizarea contractului.

Fetiţe dulci, ca-n Bucureşti...

În noiembrie anul trecut, Alsene Cande a văzut, la 36 de ani, primii fulgi de nea pe şantierul „Romfelt Plaza“, în zona Doamna Ghica din Bucureşti. I s-a părut o experienţă interesantă, dar frigul şi dorul de familie îl trimit pe fierarul oţelar cu gândul la soarele dogoritor de acasă. În Guineea Bissau, Alsene Cande are patru copii şi două soţii. „Am venit aici pentru că îmi dau mai mulţi bani ca în Portugalia, unde lucrez de zece ani. Atunci când am timp, merg la piaţă în Bucur Obor şi mă plimb prin împrejurimi“, spune Cande.

Mai plimbăreţ decât colegul său, Rui Pedro, un portughez de 27 de ani, a frecventat deja discotecile bucureş- tene. Maistrul fierar a ales România în primul rând pentru că şefii i-au oferit 500 de euro în plus la salariu, dar şi din curiozitate.

„Nu mai fusesem nicăieri în afara Portugaliei. Am un prieten care este român şi cu el merg peste tot: am fost la Salonul Auto, la concerte, la Palatul Parlamentului şi la shopping, în Carrefour sau Bucur Obor“, spune Pedro, afirmând cu mândrie că Lisabona este un oraş mult mai frumos. Bucureştiul îl depăşeşte doar la un capitol: fetele, după care tânărului îi alunecă mereu ochii. În parte şi datorită lor a învăţat câteva cuvinte, ca „bună dimineaţa“, „ce faci?“ şi „măgar“.

Rămân acasă

S-au întors în ţară şi, cel puţin deocamdată, nu mai vor să plece: Vasile Lazăr (38 de ani) şi Marius Nistor (21 de ani) lucrează pe şantierul din Colentina ca sudor şi, respectiv, dulgher. Chiar dacă în Portugalia câştigau bani frumoşi, niciunul nu se gândeşte să se întoarcă acolo atunci când le va expira contractul: în timp ce Vasile Lazăr speră să rămână alături de familie, Marius Nistor intenţionează să devină, din toamnă, student în Capitală.

„Eu am plecat un pic, m-am întors, iar am fost plecat. Pentru că nu-mi recunoşteau specializarea, am lucrat ca ajutor de zidar şi câştigam în jur de 1.000 de euro. Acum îmi dau mai mult şi sunt şi aproape de ai mei“, spune Vasile, care are în grijă o soţie şi două fete. El susţine că lucrurile nu mai merg nici în Portugalia aşa bine în ultima perioadă. „De cinci-şase ani, salariile sunt cam aceleaşi acolo“, adaugă şi Marius Nistor, care a plecat după tatăl său.

„Am schimbat multe joburi: am fost grădinar, ajutor în construcţii, am reparat calculatoare în timpul liber“, povesteşte tânărul, care-şi doreşte ca, la toamnă, să dea examen de admitere la Facultatea de Electrotehnică din Bucureşti. „Puteam să rămân acolo, deşi tatăl meu este acum în Spania. Mă descurc cu limba, îmi place viaţa de acolo şi trebuie să recunosc că se trăieşte mai bine, dar cred că România oferă, în prezent, mai multe posibilităţi“, spune Marius. În plus, are un motiv întemeiat să rămână în ţară: aici sunt mama şi sora lui şi el se simte ca acasă, nu ca un emigrant. NOU PROIECT ÎN COLENTINA

Romfelt Plaza va avea 616 apartamente

Romfelt Plaza este un proiect imobiliar situat în apropierea bulevardului Doamna Ghica. Acesta va aduce pe piaţă, în vara lui 2009, un număr de 616 apartamente în nouă blocuri, cel mai înalt dintre acestea având 24 de etaje, iar restul - patru de 16 etaje şi alte patru de 4 etaje. Ansamblul va avea garsoniere de circa 60 de metri pătraţi, precum şi apartamente de două camere (90-110 metri pătraţi) şi trei camere (110-135 metri pătraţi). Preţul unui metru pătrat porneşte de la 1.100 de euro plus TVA, potrivit lui Adrian Lustig, preşedinte al consiliului de administraţie al Romfelt Real Estate, dezvoltatorul proiectului.

"Puteam să rămân în Portugalia. Mă descurc cu limba, îmi place viaţa de acolo şi trebuie să recunosc că se trăieşte mai bine, dar cred că România oferă, în prezent, mai multe posibilităţi.", Marius Nistor, dulgher

Ne puteți urmări și pe Google News