Evenimentul Zilei > International > Au rupt pagini din Coran, în semn de protest | VIDEO
Au rupt pagini din Coran, în semn de protest | VIDEO

Au rupt pagini din Coran, în semn de protest | VIDEO

Membrii unui grup creştin au rupt, ieri, paginile Cărţii Sfinte a Islamului, Coranul, în timpul ceremoniei de comemorare a victimelor atentalelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite .

Acţiunea care a avut loc în faţa Casei Albe a avut ca scop, spun protestatatrii citaţi de AFP, denunţarea "minciunilor Islamului".

"Unul dintre motivele pentru care facem asta: minciuna conform căreia islamul este o religie paşnică trebuie să înceteze", a declarat Randall Terry, unul dintre membrii grupului format din şase persoane, apropiate de mişcarea ultraconservatoare Tea Party.

Cu puţin timp înainte, un alt militant citise câteva pasaje din Coran, asimilate cu apeluri la ură împotriva creştinilor şi evreilor, rupând apoi paginile dintr-o ediţie de buzunar, în limba engleză, a Coranului.

În afara ziariştilor, acţiunea nu a atras decât câţiva turişti şi a fost urmărită de poliţişti, care au cerut numele martorilor, dar nu au intervenit.

Pro şi contra moschee

Ceremoniile de ieri de la New York au fost umbrite de manifestaţiile celor două tabere care au dorit să îşi exprime poziţia cu privire la intenţia de a fi construit un centru musulman chir în apropiere de locul unde, în urmă cu nouă ani, se afla World Trade Center, părbuşit în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie, în urma cărora şi-au pierdut viaţa aproximativ 3.000 de persoane.

Circa 1.500 de oameni au manifestat în favoarea proiectului controversat de construcţie a centrului cultural islamic, acuzându-i pe criticii proiectului de bigotism.

La scurt timp după aceea, circa 2.000 de persoane s-au adunat în apropiere, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de construirea moscheii.

Proiectul de construire a moscheii, care se bucură atât de sprijinul preşedintelui american Barack Obama, cât şi de cel al primaului New York-ului, Michael Bloomberg, este promovat de un imam progresist, care consideră planul drept o modalitate de a schimba imaginea islamului în Statele Unite.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: