Au murit ȘASE oameni din cauza infecțiilor. Nu există LEAC împotriva acesteia, dar cine scapă e imun pe viață

Au murit ȘASE oameni din cauza infecțiilor. Nu există LEAC împotriva acesteia, dar cine scapă e imun pe viață

Au murit șase oameni în ultimele trei luni și alți 56 suferă de meningite și meningo-encefalite din cauza virusului West Nile.

Trei decese au fost înregistrate în București, celelalte în județele Covasna, Galați și Iași. Specialiștii din Ministerul Sănătății susțin că nu se poate vorbi despre o epidemie deoarece situația este similară cu cea din anii precedenți, iar cazurile sunt sporadice. După epidemia din 1996 a fost implementat un sistem de supraveghere. Specialiştii susțin că din cauza ploilor au fost dificultăți în operațiunile de distrugere a țânțarilor. Ministerul Sănătății recomandă intensificarea măsurilor de dezinsecție pentru a preveni răspândirea virusului West Nile. De asemenea, la Centrele de transfuzii se fac testări suplimentare la sânge pentru a nu fi infestat.

Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar infectat. Virusul West Nile atacă meningele, adică învelişul creierului. Dacă pacientul primeşte tratament în timp util, nu vor rămâne niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă şi cele care au afecţiuni neurologice. Infecţia cu virusul West Nile se transmite doar prin înţepătură de ţânţar şi nu există un vaccin împotriva lui.

În 1996 România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de de meningită West Nile din Europa, oficial s-au înregistrat 400 de cazuri. Cei care au trecut prin epidemia de atunci au căpătat imunitate pe viaţă, potrivit studiilor făcute de specialiştii Institutul Matei Balş în 1997, la un an de la epidemie.  

Ne puteți urmări și pe Google News