Evenimentul Zilei > Politica > Au lăsat-o nervii pe Viorica Dăncilă! Scrisoare plângăcioasă către popor
Au lăsat-o nervii pe Viorica Dăncilă! Scrisoare plângăcioasă către popor

Au lăsat-o nervii pe Viorica Dăncilă! Scrisoare plângăcioasă către popor

Premierul Viorica Dăncilă a fost invitată, miercuri, la Cotroceni să discute cu președintele o nouă nominalizare pentru funcția de comisar european.

Klaus Iohannis i-a trimis premierului invitația la consultări ieri, cu o oră înainte de a se pronunța Comisia juridică a Parlamentului European în cazul Rovana Plumb. JURI a respins candidatura Rovanei Plumb la pachet cu comisarul propus de Ungaria.

Președintele PNL Ludovic Orban îi cere premierului să facă o nouă nominalizare cu acordul președintelui Klaus Iohannis. „Viorica Dăncilă și PSD trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor pentru funcția de Comisar european care afundă și mai mult România la nivel european și să evite o nouă propunere penibilă și rușinoasă pentru România”, a afirmat, ieri, liderul liberal.

La o ședință cu ușile închise a  Comisiei JURI, eurodeputații au votat, între 13 la 7, pentru a respingerea candidaturii Rovanei Plumb. Mai mulți membri ai comisiei au spus că vor trimite o scrisoare președintelui Parlamentului, David Sassoli, pentru a explica decizia lor și au declarat că România și Ungaria trebuie să retragă aceste nominalizări.

Imediat după decizia Comisiei, Rovana Plumb a declarat că modul cum s-a procedat este „profund incorect, contrar Regulamentului de procedură din PE. Ea a adăugat că decizia a fost încurajată de Opoziția din România, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, premierul Dăncilă a acuzat o „luptă acerbă”, pe mai multe fronturi, pornită de „unii români cu țara și cu poporul lor”.

„Vedem zilele acestea o luptă acerbă, pe mai multe fronturi, pe care au pornit-o unii români cu țara și cu poporul lor. Vedem cum Constituția României continuă să fie călcată în picioare de șeful statului. Vedem cum continuă să țină blocată activitatea guvernului într-un dispreț total față de drepturile și așteptările legitime pe care le au oamenii. Vedem campanii de imagine sterile care nu produc niciun efect pentru români, tentative de a da jos guvernul și un lobby agresiv pentru ca reprezentantul României în Comisia Europeană să nu treacă de audieri.

Vedem atacuri furibunde, campanii de discreditare și, în esență, o adevărată luptă cu interesele României.

Am avut săptămâna trecută, după cum știți, o vizită de lucru în SUA. Un demers pe care unii s-au străduit foarte tare să îl minimizeze și să îl deprecieze. Am văzut comparații între vizitele celor 3 candidați la prezidențiale și cred că este esențial să facem foarte clare niște aspecte:

Am avut săptămâna trecută, după cum știți, o vizită de lucru în SUA. Un demers pe care unii s-au străduit foarte tare să îl minimizeze și să îl deprecieze. Am văzut comparații între vizitele celor 3 candidați la prezidențiale și cred că este esențial să facem foarte clare niște aspecte:

Spre deosebire de domnii Iohannis și Barna, eu nu m-am dus în SUA să fac poze sau să lansez cărți. Eu am avut o vizită de lucru, nu o deplasare de campanie.

Am semnat cu Banca Mondială Acordul destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară. Este un program ce va aduce beneficii reale pacienților din România.

A fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil – angajament în concordanță cu Parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA.

Am avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al ONU pentru a discuta importantă și rolul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a consolida poziția României de centru regional în interiorul Comisiei Economice ONU pentru Europa.

Am avut întâlniri cu reprezentanții comunității de români din SUA, am discutat despre programele guvernului pentru diaspora și antreprenori, dar și despre măsurile luate pentru buna organizare a alegerilor.

Eu nu m-am dus în State pentru poze sau șepci. Am venit cu angajamente ferme și proiecții pentru țară. Asta este diferența dintre mine și domnii prezidențiabili: interesul țării.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a făcut referire și la situația Rovanei Plumb, respinsă de comisia JURI pentru cei 800.000 de lei donați către PSD pentru alegerile prezidențiale, dar nejustificate.

„Și mă voi referi aici și la situația Rovanei Plumb din Parlamentul European, unde am văzut din partea președintelui și a partidelor de opoziție o campanie de denigrare și un atac asupra candidatului propriei țări de-o agresivitate fără margini și o lipsă de rațiune totală.

Vreau să fie clar tuturor: Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi, se află la originea unui conflict între legislația națională din România și cea europeană, conflict ce depășește competențele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum și în Tratatul UE.

Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația europeană, un astfel de cadru nu numai că nu este clar reglementat, dar situația sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări.

NU există un conflict dovedit, NU există un motiv solid pentru această respingere.”, a adăugat președintele PSD.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.