Funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea au început, la Roma. Mii de oameni s-au strâns în Piața San Pietro din Vatican

Funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea au început, la Roma. Mii de oameni s-au strâns în Piața San Pietro din Vatican

În cursul zilei de joi au loc funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea, iar pentru ceremonie mii de credincioși au început să se strângă în Piața San Pietro din Vatican încă din cursul nopții. Papa a murit sâmbătă, 31 decembrie, la vârsta de 95 de ani.

Ceremonia funerară a început la ora 9.50, ora Italiei, fiind prezidată de Papa Francisc. Mii de aplauze au răsunat în toată Piața San Pietro, când sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică. Credincioșii au venit în Vatican încă de la ora 4 dimineața, ora Italiei, iar după ce au trecut de controalele de securitate au așteptat cinci ore pentru ca ceremonia să înceapă. 

Mii de oameni au venit la înmormântarea fostului Papă

Peste 1.000 de agenți de securitate sunt prezenți pentru a asigura pacea, iar spațiul aerian din jurul Vaticanul a fost închis pentru întreaga zi. La ora 9.30 a început Sfânta Liturghie.

Priveghiul s-a încheiat miercuri seară, iar în tot acest timp aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul lui Benedict, al cărui trup a fost expus în Bazilica Sfântului Petru. În sicriul acestuia au fost puse o relatare despre papalitatea lui Benedict, alături de alte obiecte, inclusiv monedele Vaticanului bătute în timpul papalităţii sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trupul său a fost introdus într-un sicriu de lemn de chiparos, iar după ceremonii va fi dus înapoi în interiorul bazilicii şi va fi pus într-unul de zinc înainte de a fi sigilat într-un al doilea sicriu, din lemn.

Unde va fi înmormântat Benedict al XVI-lea

Înainte să moară, fostul Papă a cerut să fie înmormântat în criptele subterane ale Vaticanului, acolo unde au fost înmormântați și Papa Ioan al XXIII-lea şi apoi Ioan Paul al II-lea, înainte ca rămășițele lor să fie mutate în alte locuri cu o însemnătate mai puternică.

Pentru că nu mai era în funcție când a murit, doar două țări, Italia și Germania, țara sa natală, vor trimite delegații oficiale. În schimb, în 2005, atunci când a murit Papa Ioan Paul al II-lea, zeci de regi, preşedinţi şi prim-miniştri s-au alăturat celor peste un milion de persoane care au inundat străzile din jurulul Vaticanului, potrivit news.ro.