Au fost stabilite criteriile pentru redeschiderea școlilor. Ministrul Educației a dat toate detaliile

(200911) -- ANKARA, Sept. 11, 2020 (Xinhua) -- Students wearing face masks study in a classroom at a school in Ankara, Turkey, on Sept. 11, 2020. Turkey confirmed 1,512 new COVID-19 cases on Thursday, raising the total diagnosed patients to 286,455, the Turkish Health Ministry announced. (Photo by Mustafa Kaya/Xinhua) scoala,, elevi, clasa, online, profesor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, luni seara, că au fost stabilite criteriile după care vor fi redeschise școlile din România.

 

Ministerul Educației dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a campaniei de vaccinare.

În urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cu cei implicați în campania de vaccinare, prioritizând starea de sănătate a elevilor și a personalului din sistemul de învățământ, Ministerul Educației își dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obținute cu privire la:

- Evoluția epidemiologică - conform situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/ rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;

- Raportările numerice solicitate inspectoratelor şcolare, pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are DISPONIBILITATE de vaccinare - situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.

În același timp, se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).

Ne dorim derularea semestrului II în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii. Orice scenariu va rezulta în urma analizei va fi luat în considerare. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă - așa cum solicita Consiliul Național al Elevilor.

Am planificat în această săptămână consultări cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și cadrelor didactice, pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii școlilor, cât și în vederea compensării pierderilor suferite de sistemul de educație pe parcursul crizei sanitare. În cursul săptămânii viitoare am planificat, de asemenea, consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Școala online, obositoare, ineficientă și nesustenabilă

Şcolile din România s-au închis începând cu data de 9 noiembrie 2020 şi cursurile au fost mutate în mediul online.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor cere ca reluarea cursurilor faţă în faţă să fie decisă la nivel local, în funcţie de rata incidenţei Covid-19, consiliul invocând faptul că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung.

„Pe data de 11 ianuarie se va încheia vacanţa de iarnă, iar elevii se vor întoarce la şcoală în format online, conform anunţurilor făcute de către Ministerul Educaţiei. Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung.

Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.