Deși a fost descoperit de puțin timp, cel mai mare safir albastru corindon natural din lume este scos la vânare pe piața internațională. Acesta cântărește 310 kilograme și a fost găsit în urmă cu aproximativ trei luni, într-o mină de pietre prețioase. Momentan se află în Sri Lanka, însă va fi vândut pentru ca statul să poată depăși perioada de criză.
Safirul albastru corindon natural a fost numit "Regina Asiei" și va fi scos la vânzare, pe piața internațională, anul viitor. Sri Lanka se confruntă cu o importantă criză economică, așa că proprietarii nestematei au decis să renunțe la ea pentru a aduce resurse financiare în arhipelag. Deși au intrat în posesia safirului de aproximativ trei luni, aceștia sunt deciși să renunțe la ea pentru a reuși să redreseze situația în ceea ce privește epuizarea resursei de devize.
Nestemata, o descoperire rară, va fi scoasă la vânzare anul viitor, spre finalul lunii ianuarie, susțin oficialii.
Un safir albastru cu o greutate de 310 de kilograme a fost găsit în Sri Lanka. Piatra prețioasă are 1,5 milioane de carate, a anunțat marți Autoritatea Națională pentru Bijuterii și Bijuterii a statului insular, care a examinat-o și a certificat-o conform propriilor informații.
"Această nestemată, cântărind peste 310 kilograme, este o descoperire rară. Preconizăm să o scoatem la licitaţie la Dubai, pe 20 ianuarie", a declarat pentru agenția EFE președintele Autorității Pietrelor Prețioase din Sri Lanka, Tilak Weerasinghe.
Safirul de 310 kilograme a fost descoperit în mina de pietre prețioase din Ratnapura, o zonă extrem de bogată în nestemate. Mina este cunoscută în Sri Lanka drept "capitala pietrelor prețioase". De asemenea, ea este lider mondial în ceea ce privește exportul de safire și pietre prețioase. Anul 2020 a venit cu un câștig considerabil pentru Sri Lanka din exportul pietrelor prețioase. Diamantele, safirele și alte nestemate au adus aproximativ jumătate de miliard de dolari, au raportat reprezentanții industriei locale de pietre prețioase.
"Regina Asiei", cel mai mare safir albastru corindon natural din lume, ar putea atinge un preț extrem de mare pe piața internațională, scrie EFE, citată de Agerpres. "Chiar dacă s-ar putea găsi doar un kilogram de safir transparent în interiorul său, credem că ar putea atinge preţul de 100 de milioane de dolari", a spus Tilak Weerasinghe.
Descoperirea grupul de safire denumit "Serendipia" a fost anunțată de autoritățile din Sri Lanka în luna iulie a acestui an. Țara deține importante zăcăminte de safir albastru, încă cel mai mare, de 310 kilograme, a fost descoperit în mina din Ratnapura.
Proprietarul vrea să vândă piatra unui muzeu, astfel încât să rămână dintr-o bucată. Bărbatul a găsit piatra pe o proprietate privată din Ratnapura, la aproximativ 100 de kilometri est de capitala Colombo.