„Rusia istorică” a dispărut și a dus la o criză economică. Ce a fost nevoit să facă Putin după prăbușirea sovietică. Confesiunile Țarului

„Rusia istorică” a dispărut și a dus la o criză economică. Ce a fost nevoit să facă Putin după prăbușirea sovietică. Confesiunile Țarului sursa: commons.wikimedia.org

Vladimir Putin a devenit melancolic cu privire la istoria Rusiei. În cadrul unei conferințe susținute duminică, președintele a deplâns prăbușirea Unirii Sovietice. Acesta susține că în urmă cu trei decenii a dispărut „Rusia istorică”, iar apoi a urmat o criză economică serioasă. Banii nu îi mai ajungeau și nu ascunde modul în care a ajuns să facă rost de ei.

În ultima perioadă, în rândul criticilor lui Vladimir Putin circulă zvonuri cum să acesta ar dori să recreeze Uniunea Sovietică. Președintele a făcut o serie de declarații duminică la televiziunea de stat ce par să alimenteze speculațiile. De asemenea, criticii președintelui rus susțin că acesta ar pregăti un atac asupra Ucrainei, lucruri infirmate de Kremlin.

Conferința de presă realizată de președintele Vladimir Putin a fost una comună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Aceasta a avut loc după întâlnirea lor la reședința de stat Bocharov Ruchei din Sochi, Rusia, pe 8 decembrie 2021, relatează Reuters.

"A fost o dezintegrare a Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică", a spus Putin despre destrămarea din 1991, în comentarii difuzate duminică în cadrul unui film documentar intitulat "Rusia. O nouă istorie", a relatat agenția de știri de stat RIA.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ne-am transformat într-o țară complet diferită. Iar ceea ce fusese construit de-a lungul a 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut", a spus Putin, precizând că 25 de milioane de ruși din țările nou independente s-au trezit brusc izolați de Rusia, parte a ceea ce el a numit "o tragedie umanitară majoră".

Ce a fost nevoit Vladimir Putin să facă după căderea Uniunii Sovietice?

Vladimir Putin a fost de-a dreptul melancolic atunci când a vorbit despre acest subiect, aducându-și aminte de modul în care l-a afectat pe el prăbușirea Uniunii Sovietice. O criză economică a dus la o inflație de două cifre. Fără să încerce să ascundă perioada grea prin care a trecut, președintele rus a mărturisit că a fost nevoit să lucreze la negru pentru a-și câștiga un trai decent. Înainte de prăbușire, acesta a servit în KGB-ul din epoca sovietică.

"Uneori (trebuia) să lucrez la negru și să conduc un taxi. Este neplăcut să vorbesc despre acest lucru, dar, din păcate, și acest lucru a avut loc", a spus președintele.

Prăbușirea Uniunii Sovietice a fost condusă de la Moscova, iar Vladimir Putin vede evenimentul drept "cea mai mare catastrofă geopolitică" a secolului XX.

În cadrul conferinței, președintele rus s-a folosit de un articol lung publicat pe site-ul Kremlinului în acest an pentru a expune motivele pentru care consideră că vecinul sudic al Rusiei și poporul său sunt parte integrantă a istoriei și culturii ruse. Kievul nu acceptă această versiune și susține că este o versiune politică motivată și prea simplificată a istoriei.

Situația dintre cele două state pare una destul de incertă. Occidentul acuză Rusia că a trimis zeci de mii de soldați în apropierea graniței cu Ucraina. Aceștia ar pregăti un atac, programat să aibă loc în luna ianuarie. Moscova a primit avertizări cu privire la consecințe masive dacă va ataca Ucraina, însă Kremlinul a declarat că nu au în plan un astfel de eveniment militar.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014 și a sprijinit separatiștii care au preluat controlul asupra unei porțiuni din estul Ucrainei în același an și care continuă să lupte împotriva forțelor guvernamentale ucrainene.