Atmosfera incinsa la G8

Atmosfera incinsa la G8

Disputa privind incalzirea globala domina agenda reuniunii.

Incalzirea globala ameninta sa incinga spiritele la summitul G8 al tarilor celor mai industralizate, care se va desfasura in perioada 6-8 iunie la Heiligendamm, Germania. Localitatea, situata pe tarmul Marii Baltice, isi primeste oaspetii cu o infatisare complet noua, insa analistii apreciaza ca atmosfera din elegantele saloane ale Hotelului Kempinski nu va fi una prea cordiala.

Intre Berlin si Washington se prefigureaza deja o mare „batalie”, releva AFP. Cancelarul german Angela Merkel, fost ministru al mediului, spera sa convinga celelalte tari din G8, dar mai ales Statele Unite, care nu au ratificat Protocolul de la Kyoto, sa-si ia angajamente precise si ambitioase pentru perioada care urmeaza dupa expirarea acordului, in 2012.

Este vorba despre reducerea la jumatate a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050, in comparatie cu 1990. Daca Rusia, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Japonia ar putea fi convinse sa accepte intelegerea, Washingtonul nu s-a ferit sa critice obiectivele Germaniei inca dinaintea inceperii summitului.

Presedintele american George W. Bush a parut sa faca un gest conciliant, sugerand miercuri un  nou ciclu de negocieri cu marile puteri pe tema perioadei post-Kyoto. Atitudinea sa nu a fost vazuta insa cu ochi buni de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Este clar ca avem nevoie de o pozitie mai ambitioasa din partea Statelor Unite”, a declarat Barroso intr-un interviu acordat cotidianului „Financial Times Deutschland”.

Rusia, la cutite cu SUA In afara de incalzirea globala, participantii la summitul G8 vor lua in discutie si alte subiecte fierbinti, fiind asteptate discutii pe tema subiectelor care tensioneaza relatiile dintre liderii occidentali si presedintele rus Vladimir Putin.

Printre acestea: amplasarea scutului american antiracheta in Europa Centrala, statutul provinciei Kosovo si respectarea drepturilor omului. Rusia se opune cu vehementa instalarii elementelor scutului antiracheta in Polonia si Cehia, proiect despre care Casa Alba spune ca este menit sa contracareze amenintarile teroriste din Orientul Mijlociu.

De asemenea, Moscova se opune proiectului Occidentului care vizeaza acordarea unei independente sub supraveghere internationala provinciei Kosovo. De cealalta parte, liderii occidentali se declara ingrijorati de regresul democratiei din Rusia, unde toata puterea pare sa fie concentrata la Kremlin, iar manifestatiile opozitiei sunt reprimate de fortele de ordine.

Ne puteți urmări și pe Google News