Atenție, șoferi! Puteți rămâne fără mașină în câteva minute. Legea intră în vigoare duminică, 20 noiembrie

Atenție, șoferi! Puteți rămâne fără mașină în câteva minute. Legea intră în vigoare duminică, 20 noiembrieSursa foto: Dragan Cvetanovic | Dreamstime.com

Șoferii care parchează neregulamentar în anumite locuri, pot rămâne fără autoturism. Acesta va fi ridicat de autorități, iar pentru recuperarea lui, proprietarul va plăti câteva sute de lei plus amendă.

Potrivit unui act normativ, publicat în Monitorul Oficial și care modifică Codul Rutier, mașinile parcate neregulamentar pe trotuar, pot fi ridicate de autorități. Această decizie întră în vigoare, duminică, 20 noiembrie. Până acum, potrivit legislației în vigoare, puteau fi ridicate doar autoturismele parcate aiurea pe carosabil.

„Poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, au motivat inițiatorii legii noua modificare a Codului Rutier.

Poliția decide

În România, mașinile pot fi parcate pe trotuar doar dacă există indicatoare sau marcaje în acest sens și dacă, după parcarea mașinii, mai rămâne un spațiu suficient (cel puțin un metru lățime) pentru circulația pietonilor.

Decizia privind ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar pe carosabil sau pe trotuar va putea fi luată de polițiști, fie în urma unei constatări directe a încălcării legislației rutiere, fie în urma unei sesizări.

De ridicarea și depozitarea mașinilor se ocupă administrațiile publice locale sau administratorul drumului public. Proprietarii mașinilor sunt cei care trebuie să achite contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea unui vehicul staționat neregulamentar, potrivit avocatnet.ro. 

Taxe mari

Maşinile ridicate vor fi duse în parcări special amenajate, iar pentru recuperarea lor, şoferii vor trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei. Asta pe lângă amenda pe care o pot primi pentru parcare neregulamentară. Taxa de ridicare este de 200 de lei. La aceasta se adaugă cea de transport care este între 150 și 200 de lei. Fiecare zi în care mașina stă în parcarea autorităților îl va costa pe proprietar încă 150 de lei. În plus, șoferii care parchează aiurea riscă amenzi de până la 700 de lei.