Pensionarii care obțin venituri din chirii trebuie să aplice cota de 10% la un venit net care reprezintă 60% din venitul brut, adică suma obținută efectiv drept chirie.

Nu toți pensionarii cu venituri precum cele vizate de declarația unică sunt obligați la plata contribuțiilor însă. În primul rând, iar chestiunea e valabilă nu doar pentru pensionari, ci și pentru alte categorii de persoane, contribuțiile la sănătate sunt obligatoriu de plătit numai când veniturile acestea obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, aceasta nu e datorată deloc de către pensionari.

Reduceri de 5% pentru depunerea online a declarației unice

CASS-ul reprezintă, lunar, 10% din salariul minim brut, în contextul în care este obligatoriu de plătit pentru că se sare de acel plafon. Procentul nu se raportează niciodată la veniturile obținute, fie că sunt brute sau nete, cum e la impozit.

Important de reținut e că anul acesta Guvernul a decis să acorde reduceri. Bonificațiile sunt de 5% pentru depunerea online a declarației unice (chiar dacă e vorba de declarația rectificativă pentru a beneficia de bonificații) și de 5% pentru plata taxelor pe veniturile din 2019, fiind necesar ca ambele acțiuni să fie rezolvate până la 30 iunie 2020. Atenție, însă, pentru că bonificațiile sunt legate între ele: cea de 5% pentru depunerea online a declarației unice este valabilă numai dacă plata taxelor (inclusiv prin compensare) se face până la 30 iunie 2020.

 

PAGINA ANTERIOARA