Atenție la produsele de post! Multe dintre ele nu sunt ceea ce par și ne pot îmbolnăvi grav

Sursa foto: arhiva evz

Medicii nutriționiști trag un serios semnal de alarmă în legătură cu produsele de post care se regăsesc pe rafturile magazinelor, mai ales acum în pragul Postului Crăciunului.

Specialiștii ne dau un sfat legat de cum să ținem postul: cel mai bine e să trecem această perioadă așa cum o făceau bunicii noștri și nu cu prea multe produse cumpărate din comerț.

„Un cartof fiert, o iahnie de fasole, o tocăniță de legume, sau alte rețete din bătrâni sunt mult mai bune și mai sănătoase decât multe dintre produsele care se regăsesc în comerț. Dimineața bunicii noștri mâncau o felie de pâine cu dulceață. La prânz o supă de legume și niște cartofi fierți cu ulei iar seara mămăligă cu o tocană de legume”, spune un medic nutriționist din Cluj Napoca.

Medicii atrag atenția că aceste produse conțin o mare cantitate de E-uri, iar în acest sens este dat exemplul unui pate vegetal care care poate să conține 12 produse toxice pentru organismul uman.

„Recomandarea mea este ca persoanele care țin post să consume produse proaspete, fructe și legume proaspete sau congelate, deshidratate sau confiate, alimente gătite. Produsele conservate ridică câteva probleme, inclusiv cele de post. Conțin foarte multe E-uri, așa cum se știe, pornind în medie de la 3 E-uri până la 12 E-uri conținute într-un pate vegetal, de exemplu. Dar chiar și banala fasole bătută poate să conțină glutamat de potasiu sau benzoat de sodiu. Nu mai vorbesc de produsele de tip tofu sau alte produse procesate care pot să conțină un număr variabil de E-uri”, a declarat dr. Elena Ișan, șefa laboratorului din cadrul DSVSA Iași, citată de bzi.ro.

Cele mai periculoase E-uri

Potrivit șefa laboratorului de la DSVSA Iași, multe dintre produsele de post conțin E 621 și E 211, adică glutamatul de sodiu și benzoatul de sodiu, care sunt periculoase pentru corpul uman.

Nici celebrele produse din soia nu sunt cea ce par la prima vedere, mai cunoscute în popor sub numele de ”carnea verde”.

Doctorul Elena Iușan a mai afirmat că există studii care atestă că laptele de soia trebuie consumat cu precauție.

„Există într-adevăr produse din soia cu lapte de soia, însă acestea trebuie consumate cu precauție. Am citit într-un studiu că în general produsele de post sunt formate din apă, uleiuri vegetale, saturate sau nesaturate, alte adaosuri, amidon din porumb sau altele. Nu sunt produse cu o foarte bună compoziție în ceea ce privește bogăția în nutrienți. Sunt sărace în vitamine, minerale, în general. Din acest motiv cred că este indicat să mergem pe produse proaspete sau congelate, cele care au un adaos de conservant care rezistă 24 de ore pentru a fi valabile la raft, însă sunt mai puțin periculoase față de produsele care conțin între 3 și 10 E-uri sau chiar mai mult”, a mai spus dr. Elena Ișan.