Atenție la ora de iarnă din 2021! Am aflat ce evită să spună autoritățile din România

Atenție la ora de iarnă din 2021! Am aflat ce evită să spună autoritățile din Româniasursa foto: pixabay.com

Ora de iarnă din 2021 vine chiar în acest weekend, în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Va fi momentul în care milioane de români vor da ceasul înapoi cu o oră. Practic, ora 4:00 va deveni ora 3:00 în România. În acest context, mulți se întreabă cum vor fi afectați și cât timp le va lua să se adapteze cu noul program, după trecerea la ora de iarnă 2021.

Ora de iarnă din 2021, ultima schimbare?

Probabil că dacă autoritățile ar pune accent pe detalierea acestor aspecte, ar exista mai multe voci care ar milita pentru eliminarea trecerii la ora de vară și la ora de iarnă. În acest sens, amintim o decizie anunțată de Comisia Europeană în martie 2019.

La acea vreme se transmite că 2021 urma să fie ultimul an în care țările din Europa schimbau ora de două ori pe an. Practic, oficialii CE au anunțat că fiecare țară din Uniunea Europeană poate decide dacă renunță la ora de iarnă sau la ora de vară.

Lovite în plin de pandemie, statele UE au avut alte priorități. La fel s-a întâmplat inclusiv în România, chiar dacă parlamentarii autohtoni au elaborat o propunere legislativă. Aceștia își doreau să se renunțe la ora de vară și să fie păstrată doar ora de iarnă.

Preocupați de alte subiecte de pe agenda politică, deputații și senatorii noștri au uitat de chestiune și nu au mai luat nicio decizie. Revenind la tema acestui articol, poate altfel ar fi stat lucrurile dacă românii erau informați mai mult despre cât de mult îi afectează schimbarea orei.

Așadar, asta vom afla mai departe, în rândurile de mai jos. Vom începe cu marea întrebare: de cât timp este nevoie pentru a ne adapta la schimbarea orei? Cât mai simplist spus, o regulă generală arată că este nevoie de aproximativ o zi pentru a ne adapta la fiecare oră schimbată.

Tot ce trebuie să știi despre efectele negative

Atenție! Nu este atât de simplu cum o arată explicația. După cum vom remarca mai departe, sunt multe aspecte care necesită explicații pe larg. Pentru început, trebuie spus că schimbarea orei în ambele direcții (n.r. – la ora de vară se dă ceasul înainte, uar la ora de iarnă se dă ceasul înapoi) schimbă principalul indiciu de timp, lumina.

La ora de iarnă, ora 4:00 devine ora 3:00. sursa foto: pixabay.com

Lumina este foarte importantă pentru stabilirea și resetarea ciclului nostru natural de 24 de ore. Este vorba despre ritmul circadian. În acest fel, ceasul nostru intern devine nesincronizat sau nepotrivit cu ciclul zi-noapte actual.

Mai departe, cât de bine ne adaptăm la acest lucru depinde de mai multe lucruri. În general, pierderea unei ore primăvara este mai dificil de adaptat decât câștigarea unei ore toamna. Aceasta este diferența majoră între trecerea la ora de iarnă și trecerea la ora de vară.

Pentru a fi și mai ușor de înțeles, schimbarea orei este similară cu momentul călătoriei cu avionul. Când călătorim spre est, pierdem timp. O oră de culcare mai devreme poate cauza dificultăți când vrem să adormim și o stare de veghe sporită în prima parte a nopții.

Somnolența și ora de iarnă

Când mergem spre vest, adormim mai ușuor, dar ne putem trezi mai greu. Cu toate acestea, există variații individuale semnificative. Cum ne vom simți în timpul acestei tranziții de la ora de vară 2021 la ora de iarnă 2021?

Dacă avem șapte, opt ore de somn sănătos și ne culcăm puțin mai devreme cu o seară înainte, este posibil să ne trezim odihniți. Dacă suntem nedormiți și avem doar șase ore de somn, probabil vom avea probleme. Ele vor apărea mai ales dacă am și consumat alcool sau cofeină aproape de ora de culcare.

În această situație, este foarte posibil să ne confruntăm cu scăderi ale performanței, concentrării și memoriei. Sunt probleme comune pentru persoanelor private de somn.

Totodată, vor apărea oboseala și somnolența în timpul zilei. Ce putem face pentru a ne reseta ceasul intern și pentru a ne adapta mai repede la schimbările de timp? Mai întâi, trebuie să știm că ritmul circadian este generat la nivel intern, dar este influențat de mediu, comportament și medicamente.

sursa foto: commons.wikimedia.org

După cum am menționat, lumina este principalul indiciu de mediu. Lumina suprimă secreția de melatonină, substanță care induce somnul.  Așadar, este important să ne expunem cât mai mult posibil la lumină în timpul orelor de veghe și, invers, să nu ne expunem la lumină puternică când afară este întuneric.

Schimbarea orei și igiena somnului

De exemplu, dacă ne ridicăm noaptea pentru a merge la baie, e indicat să nu aprindem lumina. Pentru asta, ar trebui să ne pregătim instalarea unei lumini de noapte. Este interesant faptul că terapia cu lumină cu temporizare specifică poate fie să ne avanseze, fie să ne întârzie ciclul de somn, în funcție de momentul în care este administrată.

Astfel am ajuns să ne referim la igiena somnului. Este un termen folosit pentru a descrie acele acțiuni pe care le putem întreprinde pentru a crea medii favorabile somnului și pentru a ne spori șansele de a adormi, de a rămâne adormit și de a dormi profund.

Igiena de bază a somnului include reducerea sau eliminarea cofeinei și a alcoolului. Apoi include efectuarea exercițiilor fizice cu doar câteva ore înainte de culcare. De asemenea, include crearea unor ritualuri de calmare înainte de culcare pentru a vă relaxa treptat.

De exemplu, o baie fierbinte, purtarea dopuri pentru urechi și a măștilor pentru ochi sunt doar câteva. Totodată, este important să ne culcăm și să ne trezim la aceeași oră în fiecare zi. Deși nu există dovezi că anumite diete vor influența de fapt ritmul circadian, carbohidrații ne pot ajuta să adormim mai ușor.

Somnifere doar cu acordul medicului

Este puțin probabil ca medicamentele să fie necesare pentru o simplă schimbare de oră a ceasului cu o oră, dar în anumite circumstanțe, cum ar fi călătoria pe mai multe fusuri orare, pot fi folosite medicamente hipnotice precum bendodiazepinele.

Rolul lor este de a induce somnul într-un moment anume, pentru a intra într-un nou program. Având în vedere potențialul lor de dependență și faptul că pot afecta în mod negativ calitatea somnului, ele ar trebui utilizate numai sub îndrumarea directă a unui medic.

Interesant este faptul că unele studii arată o reducere generală a accidentelor de circulație și a deceselor datorate trecerii la ora de iarnă. Cu toate acestea, un studiu a arătat o creștere semnificativă a ratei accidentelor care urmează după trecerea la ora de vară. Se pare că somnolența este principala cauză, conform webmd.com.

sursa foto: pixabay.com

Ne puteți urmări și pe Google News