Atenție la cancerul de pe grătar. O singură porție echivalează cu zece pachete de țigări: „Rămâne definitiv în plămân”

Unde ai voie să faci grătarul de 1 mai pentru a evita amenzile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mari amatori de preparate pe grătar, românii sunt prea puțin informați în legătură cu pericolul pe care îl implică acestea. Carnea la grătar echivalează, pentru organism, cu zece pachete de țigări. Aceasta din cauza unui compus toxic, care produce mari probleme sănătății.

O porție de carne preparată la grătar echivalează cu fumatul a zece pachete de țigări, atrag atenția specialiștii. Pentru un nefumător, care încearcă să se protejeze de efectele nocive ase le țigărilor, grătarul are același efect. Acest lucru se datorează gudronului, un compus toxic care ajunge, prin ficat, în sânge și se depune pe celelalte organe. Este un amestec de hidrocarburi care rezultă din arderea lemnului, a cărbunelui și a frunzelor.

Ţigările, dar şi carnea preparată la grătar, pe foc direct, conţin gudron, cărbune ars. O simplă țigară conține un miligram de gudron, iar o porție de 200 de grame de carne, preparată la grătar, deasupra cărbunilor, conține o cantitate de gudron echivalentă cu cea din zece pachete de ţigări. Acest compus este deosebit de toxic și afectează toate organele pe care se depune.

„Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul. Noi spumem unui copil: nu fuma, dar îi dăm un grătar”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu din cadrul Facultății de Chimie Aplicată, potrivit stirileprotv.ro.

Sursa: arhiva EVZ

Cele mai toxice preparate pe grătar

Specialiștii sunt de acord că preparatele pe grătarul cu cărbuni, în special carnea, sunt cele mai toxice. Au cel mai mare conținut de gudron. Urmează la rând, preparatele pe foc de lemn și cele pe coceni de porumb.

„Dar cărbunele nu înseamnă doar carbon, ci şi benzen, xilen. Ce sunt astea? Sunt compuşi pe care îi găsim în benzine, aceste substanţe dau gradul foarte mare cancerigen al ţigărilor şi, la grătar făcut pe cărbune, se vor regăsi în carne!”, a subliniat Ştefan Voicu.

Sursa: arhiva EVZ

Studiile medicale avertizează împotriva grătarului

Mai multe studii medicale au făcut legătura între carnea gătită pe grătar și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Conform autorilor acestor cercetări, carnea gătită la temperaturi foarte ridicate generează compusi care afecteaza ADN-ul și cresc riscul de îmbolnăvire.

„Când supui unui proces termic, orice produs organic, că e vorba de lemn, ca e frunza de tutun, prin procesare termică rezultă reziduuri lichide sau solide. Aceste reziduuri oamenii le inhalează şi rămân pe plăman. Este echivalentul cărbunelui care rămane în sobă atunci când arde lemn”, a precizat Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, conform sursei citate mai sus.

Conform studiilor, cea mai bună modalitate de a găti un preparat din carne este cea care folosește temperaturile mici. Aceasta, în vreme ce grătarul este de evitat. Totuși, cei care nu se pot abține, ar trebui să aibă grijă să întoarcă des carnea, de pe o parte pe alta, și să folosească un evantai pentru a o aerisi.

Potrivit Institutului american pentru cercetarea cancerului, sunt feriți de această boală cei care marinează carnea înainte de a o pune pe grătar. Astfel se reduce pericolul de formare a substanțelor cancerigene.