Nu cumpăraţi obiecte din materiale preţioase din locuri neautorizate, cereţi un certificat de calitate şi verificaţi dacă produsul este marcat.
Evitaţi să cumpăraţi obiecte din metale preţioase de la persoanele care vă acostează pe stradă, cereţi un certificat de calitate şi un buletin de expertizare al obiectului şi verificaţi dacă acesta este marcat înainte de a cumpăra. Acestea sunt doar câteva dintre recomandările specialiştilor pentru a evita să fiţi păcăliţi.
În ultimul an, numărul reclamaţiilor privind vânzarea de bijuterii false este din ce în ce mai mare, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, care au editat şi un ghid pentru cumpărători.
"Inelul de aur s-a înnegrit într-o lună"
Andreea Dan, o bucureşteancă în vârstă de 22 de ani, şi-a cumpărat de la "Bijou", un magazin de bijuterii din Capitală, un inel de 4 grame, în valoare de aproape 400 de lei, bijuterie care se presupunea a fi din aur de 14 karate.
După nici o lună de la cumpărare, inelul a început să se înnegrească. "Am fost la un bijutier să-mi spună cu ce să-l spăl. M-am gândit că e un fenomen natural. Până acum am purtat doar argint şi acest tip de metal necesita curăţare din când în când. Bjutierul mi-a spus că inelul nu este de aur", spune tânăra.
S-a întors la magazin cu bonul şi cu produsul, dar i s-a spus că acolo n-ar fi avut niciodată un astfel de model. Contactată de EVZ, vânzătoarea magazinului ne-a spus acelaşi lucru. Până la această oră nu am primit niciun răspuns oficial din partea magazinului, deşi ni s-a promis un punct de vedere încă de acum o săptămână.
"Atunci am depus o reclamaţie de la Protecţia Consumatorilor, dar aştept să treacă cele 30 de zile ca să primesc un răspuns", spune tânăra.
"Am cumpărat o brăţară falsă din piaţă"
Şi Lăcrămioara, 19 ani, din Dâmboviţa, a trecut printr-o experienţă asemănătoare.
"În piaţa din Târgovişte sunt diferite persoane care vând bijuterii. M-am oprit o dată să mă uit. Mi-a plăcut modelul unei brăţări şi am cumpărat-o pentru că era mult mai ieftină în comparaţie cu aurul din magazin. Vânzătorul mi-a explicat că este sigur din aur pentru că, altfel, au torităţile abilitate nu l-ar lăsa să vândă ceva şi să spună că este aur", îşi aminteşte tânăra.
"Am fost la bijutier şi mi-a confirmat ce mi-a spus şi tatăl meu când am ajuns acasă, că brătara nu este din aur. Am fost să duc brăţara înapoi, dar vânzătorul nu a recunoscut că am cumpărat de la el", mai spune tânăra.
Evitaţi chilipirurile şi comercianţii ambulanţi
Reprezentanţii organizaţiilor care se ocupă de protecţia consumatorilor recomandă ca bijuteriile să nu fie achiziţionate de la comercianţii ambulanţi. "Este indicat să vă asiguraţi că locul de unde vreţi să cumpăraţi deţine o autorizaţie pentru vânzarea de obiecte din metale şi pietre preţi oase", spune Elena Moise, avocat al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
"Evitaţi chilipirurile sau să cumpăraţi bijuterii de la persoane care vă acostează pe stradă, sub diverse pretexte", se arată şi în "Ghidul cumpărătorului de metale preţioase", scos de ANPC.
Specialiştii în protecţia consumatorilor recomandă să cereţi un certificat de calitate pentru produsul achiziţionat şi un buletin de expertizare a obiectului.
Cum trebuie marcate bijuteriile
Legea privind condiţiile de marcare s-a schimbat în urmă cu doi ani, iar toate produsele care se vând trebuie să îndeplinească reguli noi.
Mai exact, toate bijuteriile şi obiectele din metale preţioase trebuie să aibă inscripţionat: marca de certificare sau marca statului (un semn convenţional aplicat pe bijuterie de ANPC); marca de garanţie proprie, respectiv semnul individual stabilit şi înregistrat la ANPC de către importator sau vânzatorul cu amănuntul; marca titlului, care reprezintă semnul convenţional, diferit în funcţie de titlul metalului preţios, care se aplică pe bijuterii de către producător.
"Spre exemplu, o bijuterie de 14 carate va fi marcată cu cifra 585 precum şi cu o marcă de garanţie proprie a producătorului", explică specialiştii. Pe de altă parte, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spun că existenţa mărcii de certificare a acestei instituţii este suficientă în absenţa altor semne de marcaj. "Este indicat să vă asiguraţi că locul de unde vreţi să cumpăraţi bijuterii deţine o autorizaţie pentru vânzarea de obiecte din metale şi pietre preţioase.“, ELENA MOISE, avocat, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor
SFATURI UTILE
Ce trebuie să verificaţi la cumpărare
La achiziţionarea unui metal preţios trebuie să aveţi în vedere câteva aspecte, se arată în "Ghidul cumpărătorului de metale preţioase", întocmit de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Vi le prezentăm pe cele mai importante dintre ele:
- Cereţi informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare (există bijuterii care pot fi cumpărate în rate, însă la preţuri mari).
- Asiguraţi-vă că veţi primi un certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu: - detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor); - datele de identificare ale operatorului economic de unde este achizitionat produsul.
- Asiguraţi-vă că primiţi factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
- Cereţi informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară.
- Verificaţi înainte de cumprărare care este politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare, de exemplu.