Atentat la Beirut. Debutul Olimpiadei Media, la care participă şi patru jurnalişti români, a fost amânat

Atentat la Beirut. Debutul Olimpiadei Media, la care participă şi patru jurnalişti români, a fost amânat

Opt morţi şi mai bine de o sută de răniţi... Acesta e bilanţul trist al atentatului de ieri după-amiază de la Beirut, cel mai sângeros din 2008 încoace. O maşină capcană a explodat pe o stradă aglomerată din Est-ul capitalei Libanului făcând prăpăd.

Corespondenţă din Beirut

Atentatul l-a vizat pe Wissam al-Hassan, şeful serviciilor secrete libaneze, care a şi murit în urma exploziei. Daniel Tănase, ambasadorul României în Liban, ne-a declarat că, din fericire, niciun român din cei care se află în acest moment în Beirut, nu a fost victimă a atentatului.

Wissam al-Hassan abia revenise în ţară ieri dimineaţă în mare secret. Un convoi "momeală" trecuse cu câteva minute înainte de explozie printr-o altă zonă din Est-ul Beirutului. Era modalitatea prin care Wissam al-Hassan, un musulman sunit, deruta eventualii atentatori.

Apoi pleca spre destinaţie într-o maşină obişnuită, însoţit doar de şofer. Ieri, însă, planul său era cunoscut până în cele mai mici amănunte de atentatori, altfel nu se poate explica precizia acţiunii lor. Wissam al-Hassan n-a avut nici măcar o şansă în explozia care l-a ucis şi pe şoferul său.

Moartea lui Wissam al-Hassan i-a scos în stradă pe musulmanii suniţi, care aseară au blocat câteva străzi din Est-ul Beirutului şi au aprins focuri.

"E mâna Siriei şi a Hezbollah-ului", au acuzat mai mulţi localnici. Organizaţie politică şi paramilitară şiită islamică din Liban, Hezbollah e o forţă importantă în politica libaneză. "La câte probleme are Siria, nu îi mai trebuia una în plus", sunt de părere alţii.

Toţi sunt însă de acord că Libanul e la un pas de un război civil, ceea ce ar însemna un dezastru nu doar pentru Liban, ci pentru întreaga regiune. Astăzi în Liban e zi de doliu naţional.

Acesta e motivul pentru care debutul Olimpiadei Internaţionale Media de la Beirut a fost amânat.

Competiţia, la care sunt prezenţi şi patru jurnalişti români (Romeo Chiriac - Mediafax, Cătălin Cârnu - Radio România Actualităţi; Iulian Anghel - Adevărul şi Adi Dobre - Evenimentul zilei), e găzduită în premieră de o ţară arabă. Corespondenţă din Beirut

Ne puteți urmări și pe Google News