Ateii sunt la fel de morali ca și cei care cred în Dumnezeu. Studiu

Ateii sunt la fel de morali ca și cei care cred în Dumnezeu. Studiu

Un studiu despre atei și credincioși.

Sunt ateii imorali pentru că nu cred în Dumnezeu? Este un stereotip obișnuit, dar un nou studiu sugerează că nu sunt mai puțin principiali decât oamenii religioși. Cercetătorii au descoperit că necredincioșii și credincioșii împărtășeau păreri similare cu privire la corectitudine și respectarea valorilor umane. Singura desosebire era că ateii nu credeau că valori precum loialitatea și respectul pentru autoritate, erau esențiale pentru a a avea un caracter moral.

De asemenea, necredincioșii au avut tendința de a se gândi mai mult la consecințele unei acțiuni. Atunci când trebuie să decidă dacă ceva este moral, sunt mult mai dispuși să judece de la caz la caz. Asta sugerează că au o busolă morală „calibrată oarecum diferit” decât oamenii religioși, care sunt mai concentrați asupra comunității.

Ateii vs. cei care cred în Dumnezeu

Tomas Stahl, profesor de psihologie la Universitatea din Illinois Chicago, a analizat mai multe anchete sociologice care au comparat SUA, o țară relativ religioasă, cu Suedia, una dintre cele mai seculare țări din lume. El a descoperit că ateii și credincioșii din ambele națiuni împărtășeau valori similare în ceea ce privește corectitudinea și protecția persoanelor vulnerabile, dar ateii nu credeau că valorile care promovează „coeziunea grupului” - inclusiv loialitatea și respectul pentru autoritate - erau atât de importante pentru a fi o persoană morală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Necredincioșii din ambele țări erau, de asemenea, mai predispuși să se gândească la răul cauzat de acțiune versus inacțiune, atunci când decideau dacă ceva era moral justificabil. „Necredincioșii au o busolă morală”, a spus Stahl. „Cu toate acestea, este calibrată oarecum diferit de cea a credincioșilor religioși.” Sistemul diferit al ateilor poate fi sursa stereotipurilor negative despre faptul că ei sunt imorali, a adăugat Stahl.

Ateii sunt la fel de morali ca și care cred în Dumnezeu.

Religios, lumea e periculoasă

Persoanele religioase din ambele țări erau, de asemenea, mai predispuse decât necredincioșii să considere că lumea este un loc periculos. Asta ar putea explica de ce aspectele moralei care protejează grupul sunt mai importante pentru ei, a teoretizat Stahl, și i-ar determina să-i pună la îndoială pe cei care nu simt la fel. „Diferite niveluri de amenințare existențială percepută pot fi o explicație parțială a motivului pentru care credincioșii și necredincioșii au valori morale oarecum diferite”, a spus el.

Studiul, publicat în PLOS ONE, a fost finanțat de Programul Understanding Unbelief de la Universitatea din Kent. El vine după o mai multe serii de cercetări care analizează stereotipurile despre atei.

Majoritatea ateilor crede în supranatural.

Cercetătorii au intervievat mii de atei și agnostici din Marea Britanie, SUA, Japonia, Brazilia, Danemarca și China.

Cele mai frecvente idei în rândul ateilor și agnosticilor sunt că există „forțe ascunse” ale binelui și răului în lume; că există „un spirit universal sau o forță care dă viață” și că „cele mai semnificative evenimente ale vieții se întâmplă dintr-un motiv”.

Puțin sub 20% dintre ateii americani au declarat că cred în „ființe supranaturale”. Niciunul dintre atei nu a fost copleșitor de „naturalist”, au spus cercetătorii, ceea ce înseamnă că ar respinge toate ideile supranaturale. „În nici una dintre cele șase țări chestionate, procentul necredincioșilor care se califică ca naturaliști nu se apropie de 50 procente”, au spus ei. „Chiar și printre ateii americani, cel mai naturalist grup din țările noastre chestionate, doar o treime par să aibă o viziune total naturalistă asupra lumii.”

Ateii sunt mai înțelegători față de creștini

Cercetătorii de la Universitatea Ohio au cerut participanților să împartă recompense cu partenerii într-o versiune a jocului Dictator, în care un participant primește bani și trebuie să ofere o sumă unei a doua persoane, chiar dacă le spune că nu vor primi nimic. Când ateilor li s-a spus despre credințele celei de-a doua persoane, aceștia s-au comportat la fel atât cu atei, cât și cu creștinii. În același studiu, creștinii și-au favorizat în mod constant colegii de credință.

Concluzia? Ateii cred în Dumnezeu. În dumnezeul lor...