Evenimentul ZileiInternationalAtac terorist în Irak. Consulatul american, pus în pericol

Atac terorist în Irak. Consulatul american, pus în pericol

Atac terorist în Irak. Consulatul american, pus în pericol
O locuință în preajma căreia se spune că se afla consulatul american din Irak a fost atacată cu trei drone cu exploziv. De la începutul anului curent, mai multe atacuri au vizat interesele americanilor în Irak.

Un atac terorist a avut loc în nordul Irakului, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Trei drone încărcate cu exploziv au atacat o locuință aflată în apropiere de Erbil, capitala Kurdistanului irakian. Atacul a venit în contextul în care coaliția militară pro-Iran Hashd, principala forță politică din Irak, a organizat o paradă militară în provincia Diyala, pentru a marca cea de-a șaptea aniversare.

Autoritățile susțin că mai multe demersuri de acest fel, organizate de la începutul anului curent, vizează interesele americane în Irak.

Consulatul american, vizat de atacatori

Trei drone cu exploziv au atacat o locuință din nordul Irakului. Autoritățile au transmis că în zonă se afla consulatul american, iar oficialii spun că demersurile cu drone, organizate de la debutul anului 2021, vizează interesele americanilor în Irak.

Cele trei drone au fost îndreptate asupra unei locuințe. Doar două dintre ele însă, au explodat, potrivit comunicărilor unitatății antiteroriste a Kurdistanului.

Atacul a avut loc în contextul în care, cu ocazia aniversării organizate, Hashd a ținut să își etaleze armele, cu precădere lansatoarele de rachete, conform Agerpres. Imaginile de la paradă au fost difuzate de televiziunea din Irak. La acest eveniment au luat parte și oficiali de rang înalt din Irak, printre care s-a numărat și premierul Mustafa al-Kazimi.

Consulatul american condamnă acțiunea

Reprezentanții Consulatului american au transmis că atacul organizat „reprezintă o încălcare clară a suveranităţii irakiene” și a fost făcut public în aceeași zi în care Hashd al-Shaabi s-a opus prezenței americane din Irak.

43 de atacuri de acest fel au vizat interesele americanilor, din luna ianuarie până în prezent.

La începutul lunii curente, cinci rachete au fost îndreptate împotriva unei baze aeriene americane. Ulterior, alte trei drone au atacat aeroportul din Bagdad, unde se aflau mai mulți militari din SUA.


Accesează: