Atac teribil la adresa Papei Francisc. Cardinalul Müller denunță „Religia Unității Mondiale”

Atac teribil la adresa Papei Francisc. Cardinalul Müller denunță „Religia Unității Mondiale”

Biserica Romano Catolică fierbe. Modernizarea pe care Papa Francisc încearcă să o impună de la Vatican se lovește de rezistența unui număr din ce în ce mai mare de fețe bisericești și credincioși.

Ultimul care și-a exprimat deschis dezacordul este fostul prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței din perioada 2012- 2017. Pus în fruntea acestei instituții extrem de importante de Papa Emerit Benedict al XVI-lea, dar ridicat la rangul de cardinal de Papa Francisc, Gerhard Ludwig Müller a lansat, cu prilejul predicii rostite pe 1 ianuarie în orașul american Phoenix, un atac fără precedent la adresa progresiștilor din Biserică.

Adresându-se liderilor studenților catolici, cardinalul german a spus că în Biserică există oameni care doresc să impună o„meta-religie” a unității mondiale.

„Pentru a fi admisă în această meta-religie, singurul preț pe care ar trebui să-l plătească Biserica (Catolică n.r.) este renunțarea la adevărul ei. (...) Nu pare mare lucru, pentru că relativismul care domină în lumea noastră respinge oricum ideea că am putea cunoaște adevărul”. În opinia lui Müller, lumea post-creștină în care trăim  salută aceste eforturi de a transforma Biserica într-o „religie civilă convenabilă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă nu a rostit numele Papei Francisc, cardinalul german s-a referit la vorbele răposatului cardinal iezuit Carlo Maria Martini, potrivit căruia Biserica Catolică s-ar afla cu „200 de ani în urma” lumii de astăzi și are mare nevoie să se modernizeze. De altfel, de numele acestui cardinal, care s-a stins din viață în 2012, este legată și formarea grupului reformator numit „Mafia de la St. Gallen”, despre care se spune că ar fi jucat un rol primordial în alegerea actualului papă. „Pentru unii, Biserica Catolică a rămas în urmă cu 200 de ani în comparație cu locul în care se află astăzi lumea. Există vreun adevăr pentru această acuzație?”, s-a întrebat retoric Müller în fața studenților.

De fapt, însă, nu răposatul Montini, ci însuși Papa Francisc e ținta atacului. Cu numai câteva zile înainte, actualul Suveran Pontif amintise și el de vorbele lui Montini, dar într-un context pozitiv. Adresându-se Curiei Romane, Papa Francisc cerea înainte de Crăciun o ”schimbare epocală”, insistând că rezistența la schimbare ascunde întotdeauna o tulburare psihică. „Biserica a rămas cu 200 de ani în urmă. De ce nu a fost zguduită? Suntem speriați? Frica a luat locul curajului?”.

Cardinalul Müller e, însă, de cu totul altă părere, criza pe care o traversează astăzi Biserica Catolică a apărut din încercările de a o alinia la principiile lumii actuale. „Criza din Biserică este creată de om și a apărut pentru că ne-am adaptat cu sinceritate la spiritul unei vieți fără Dumnezeu”, a spus cardinalul. „Otrava care paralizează Biserica este părerea că ar trebui să ne adaptăm la Zeitgeist, la spiritul veacului, și nu la spiritul lui Dumnezeu, (...) că ar trebui să relativizăm poruncile lui Dumnezeu și să reinterpretăm doctrina credinței revelate“.

Unii oameni din Biserică „tânjesc” după un catolicism fără dogme, fără sacramente și fără un Papă infailibil, acuză Müller. În locul „schimbării epocale” cerute de Papa Francisc, Müller le-a propus studenților o viață închinată credinței, pentru că oamenii care au credință nu râvnesc la mulțumirile oferite de lume. Cel care îi iubește pe Dumnezeu și pe aproapele său găsește fericirea în jertfa dăruirii de sine. (...) Vom fi fericiți și liberi atunci când în spiritul iubirii vom îmbrățișa forma de viață la care Dumnezeu ne-a chemat pe fiecare dintre noi personal: în sacramentul căsătoriei, în celibatul preoției sau în viața religioasă conform celor trei sfaturi evanghelice: sărăcie, ascultare și castitate de dragul împărăției cerurilor”.