O cunoscută jurnalistă de televiziune şi şoferul său au fost asasinaţi de persoane necunoscute, care au deschis focul asupra maşinii cu care se deplasau, în provincia Nangarhar din estul Afganistanului.
Cei doi au fost împuşcaţi mortal joi dimineaţa, când mergeau către muncă, în oraşul Jalalabad, capitala provinciei, a precizat un purtător de cuvânt al guvernatorului din Nangarhar.
Jurnalista Malalai Maiwand era prezentatoare de ştiri la postul privat de radio şi televiziune Enikass de circa patru ani, a declarat pentru dpa directorul postului, Zalmai Latifi.
El a atribuit atacul „duşmanilor ţării”, menţionând că, de-a lungul timpului, împotriva acestui post au fost adresate ameninţări cu moartea.
Atacul de joi nu a fost deocamdată revendicat. În provincia afgană sunt activi atât talibanii cât şi militanţii Statului Islamic, scrie Agerpres.
Potrivit organizaţiei Reporteri fără frontiere, Afganistan este una dintre cele mai periculoase ţări pentru ziarişti. În 2019, cel puţin 10 jurnalişti şi membri de personal din media au fost ucişi pe teritoriul acestei ţări. Anul precedent a fost însă şi mai sângeros, cu 20 de reporteri şi lucrători din media ucişi în diferite atacuri violente.
Jurnaliștii, victimele atacurilor
În 2017, mai multe persoane, între care un şofer al postului de televiziune au fost ucise într-o explozie în apropiere de sediul acestuia. În 2018, directorul canalului a fost răpit de necunoscuţi înarmaţi, dar a fost eliberat mai târziu.
Luna trecută, doi proeminenţi jurnalişti afgani şi-au pierdut viaţa în atentate cu bombă separate, în provincia sudică Helmand şi în capitala Kabul.
Mexicul este una din țările cele mai periculoase pentru jurnaliști, alături de Siria, Afganistan, Somalia și Pakistan. Aceasta este concluzia raportului anual privind libertatea presei emis de organizația "Reporteri Fără Frontiere" (RFR).
Numărul jurnaliștilor încarcerați în 2019 a crescut. La nivel mondial, la începutul lui decembrie se aflau în închisoare din cauza muncii lor 389 de angajați din media. Cu 12% mai mulți decât în 2018.
Cea mai mare parte din numărul amintit revine Chinei, unde numărul jurnaliștilor închiși s-a dublat în ultimul an, de la 60 la 120. Mai mult de 40 de procente dintre aceștia sunt așa-zișii jurnaliști civici. Este vorba de persoane fără pregătire jurnalistică, dar care publică conținuturi pe baza propriilor cercetări.