Atac la presă în Tunisia. Jurnaliștii Al Jazeera evacuați din sediu de forțele de poliție

Atac la presă în Tunisia. Jurnaliștii Al Jazeera evacuați din sediu de forțele de poliție Sursa foto, EVZ

Forțele de securitate tunisiene au luat cu asalt birourile postului de televiziune Al Jazeera din capitala Tunisiei. Jurnaliștii au fost evacuați din birou, iar agenții de securitate au confiscat echipamentele.

Informația a fost prezentată chiar de reprezentanții cunoscutului post de televiziune cu sediul în Qatar. Aceștia au arătat că reprezentanții autorităților din Tunis le-au cerut jurnaliștilor să părăsească sediul, după cum relatează DPA, EFE şi Reuters.

Conform relatării, cel puţin 20 de ofiţeri de poliţie în civil, puternic înarmaţi, au intrat în birouri. Aceștia le-au ordonat reporterilor să îşi închidă telefoanele și le-au interzis să-și ia cu ei obiectele personale. Agenții de securitate au consfiscat toate echipamentele, susțin reprezentanții postului TV.

Acţiunea din biroul Al Jazeera de la Tunis s-a desfășurat pe fondul unei crize politice din țară, între președintele Tunisiei și formațiunea de orientare islamistă Ennahda. Este vorba despre cel mai mare partid politic din Tunisia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conflictul a atins un vârf duminică, în momentul în care președintele statului, Kais Said, a anunțat demiterea guvernului şi dizolvarea parlamentului.

Organizațiile de jurnalism denunță acțiunea

Pe Twitter, organizaţia de monitorizare a presei Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat această acţiune împotriva jurnaliștilor din Qatar și a cerut autorităţilor să respecte libertatea presei şi pluralismul.

Criticii postului de televiziune acuză Al Jazeera de acoperire părtinitoare şi de susţinere a mişcărilor islamiste din ţările arabe. Aceste acuzații, însă, sunt negate de reţeaua de televiziune din Qatar le-a negat.

Tunisienii au ieșit în stradă împotriva guvernanților

Mii de tunisieni au ieşit în stradă pentru a sărbători anunţul preşedintelui, care a decretat demiterea şefului guvernului, Hichem Mechichi, suspendarea Parlamentului timp de 30 de zile, precum şi retragerea imediată a imunităţii parlamentare pentru toţi deputaţii. Motivul anunțat de șeful statului a fost acela de a „restabili pacea socială şi a salva statul şi societatea”.

Mai multe sedii regionale ale partidului Ennahda au fost luate cu asalt şi incendiate pe parcursul zilei de duminică. S-a întâmplat în cadrul demonstraţiilor din întreaga ţară, care au cerut demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului. Populația tunisiană este revoltată de felul în care a fost gestinonată criza din domeniul sănătății şi a deteriorării condiţiilor de trai.

Tunisia şi-a început tranziţia democratică în 2011 cu aşa-numita „Revoluţie a iasomiei”, care a pus capăt la două decenii de dictatură a lui Zine El Abidine Ben Ali. Din acest an s-au succedat, în total, zece guverne, ceea ce a agravat şi mai mult criza economică şi socială.