Atac israelian în Iran. Explozii puternice în Iran, Irak și Siria

Atac israelian în Iran. Explozii puternice în Iran, Irak și Siria Sursă: Prostockstudio | Dreamstime.com

Atac israelian împotriva Iran, ca răspuns la loviturile Teheranului. În contextul creșterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, armata israeliană a efectuat un atac cu rachete asupra unor locații în Iran, vineri dimineața, potrivit ABC News. Atacul nu a vizat instalații nucleare, a declarat un oficial american pentru CNN. Această acțiune vine în urma anunțului privind explozii în Isfahan, în centrul Iranului, precum și în diverse locații din Siria și Irak.

Apărările aeriene iraniene au fost activate în Isfahan după ce videoclipuri de pe rețelele de socializare au arătat obiecte zburătoare neidentificate peste oraș. Agenția semi-oficială iraniană de știri, Fars, a raportat că o explozie a fost auzită în Qahjavarestan, est de Isfahan, aproape de Aeroportul Internațional Isfahan. Sursa exploziei nu a fost încă identificată.

Într-un răspuns la întrebările CNN, armata israeliană a menționat că „nu are un comentariu de oferit în acest moment”. Cu toate acestea, oficialii israelieni au informat SUA cu o zi înainte de atac că plănuiesc să lanseze o operațiune în următoarele 24-48 de ore, potrivit Bloomberg. Nu a existat un document, ci un anunț verbal.

Atac israelian și în Siria

În paralel, rapoartele din Siria indică faptul că loviturile aeriene israeliene au vizat, de asemenea, instalații militare siriene în zonele As-Suwayda și Daraa din sudul Siriei. Site-ul de știri local As-Suwayda24 a menționat că loviturile au vizat instalații radar ale armatei siriene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația din regiune rămâne încordată, iar SUA au declarat că au fost informate în avans despre represaliile Israelului împotriva Iranului, dar „nu le-au avut o poziție de susținere”, a spus un înalt oficial american. Aceste acțiuni intervin în urma unui atac cu drone și rachete efectuat de Iran împotriva Israelului, răspuns la un presupus atac aerian israelian care a vizat o clădire lângă ambasada iraniană din Damasc.

Iranul a avertizat că orice lovitură israeliană va fi întâmpinată cu un răspuns rapid și puternic. În acest context, apărările aeriene iraniene au fost, de asemenea, activate în Tabriz și alte zone, după detectarea unor obiecte suspecte.

Tensiunile crescute între aceste națiuni subliniază complexitatea relațiilor din Orientul Mijlociu și impactul lor asupra stabilității regionale. Această serie de evenimente subliniază importanța strategică a reacțiilor rapide în domeniul securității și politicii externe.

New York Times, noi detalii

Update 07.10: “Armata israeliană a lovit Iranul vineri dimineața devreme, conform a doi oficiali israelieni din apărare, în ceea ce pare a fi primul răspuns militar al Israelului la atacul Iranului asupra Israelului de acum cinci zile.

Trei oficiali iranieni au confirmat că un atac a lovit o bază aeriană militară lângă orașul Isfahan, în centrul Iranului, vineri dimineața devreme, dar nu au specificat țara care a inițiat atacul. Fars News, o agenție de știri iraniană afiliată Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, a raportat că explozii au fost auzite în apropierea aeroportului civil din Isfahan, adăugând că cauza exploziilor nu era imediat clară. Mai multe agenții de știri iraniene au raportat că facilitățile nucleare din zonă nu au fost afectate.

Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că avioanele civile și-au deviat rutele departe de zonă.

Armata israeliană a refuzat să comenteze. Toți oficialii au vorbit sub condiția anonimatului deoarece nu erau autorizați să discute public despre aceasta”, scrie NYT