Situația devine din ce în ce mai tensionată între Rusia și Occident. Deși marii lideri susțin că se încearcă o negociere, autoritățile de la Moscova continuă să adune forță militară la frontiera cu Ucraina. Comisia Europeană intervine în acest conflict și lansează acuzații fără precedent la adresa Rusiei. Încalcă legislaţia internaţională și amenință suveranitatea Ucrainei.
Acțiunile autorităților de la Moscova nu sunt deloc pe placul Uniunii Europene. În timp ce își iau măsuri de precauție în cazul izbucnirii unui conflict militar, liderii alianței încercă totuși să negocieze cu Rusia pentru a menține pacea între aceștia și Occident.
Comisia Europeană aduce acuzații grave la adresa Federației Ruse, susținând că aceștia încalcă legislaţia internaţională, precum şi alte acorduri la care este parte. Într-o postare făcută publică, ei susțin că Kremlinul amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Mai mult decât atât, Rusia a susținut și o campanie de dezinformare, a cărei țintă este de a influența opinia publică, susține CE.
Potrivit liderilor europeni, acțiunile autorităților de la Moscova reprezintă un risc la adresa ordinii internaționale bazate pe norme
"De la momentul anexării ilegale a peninsulei Crimeea în anul 2014 și până la momentul agresiunii militare aflate acum în desfășurare împotriva Ucrainei, Rusia a susținut și a coordonat o campanie de dezinformare controlată de către stat.
Ținta: populația rusă, țările vecine ale Rusiei, UE și alte națiuni, cu scopul de a influența opinia publică.
De exemplu:
Mit: „Tensiunile curente sunt rezultatul unui comportament constant agresiv al Ucrainei și al aliaților săi din vest. Rusia nu face decât să-și apere interesele legitime și nu poartă responsabilitatea acestui conflict.”
De fapt, Rusia continuă să încalce legislația internațională și alte acorduri internaționale la care este parte.
Anexând în mod ilegal peninsula Crimeea și comițând acte de agresiune armată împotriva Ucrainei, Rusia încalcă cel puțin 12 tratate internaționale și bilaterale.
Cu alte cuvinte, acțiunile Rusiei – care subminează și amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, în special în zona Donbas – sunt ilegale.
Rusia continuă să amenințe principiile esențiale de securitate care stau la baza Europei și să reprezinte un risc la adresa ordinii internaționale bazate pe norme", se arată în postarea Comisiei Europene în România.