Atac cibernetic de proporții. Spitalele sunt paralizate din cauza virsului lansat

Alertă maximă în Statele Unite ale Americii, din cauza unui atac cibernetic de proporții.

Sute de spitale au comunicațiile tăiate din cauza problemelor create de hackeri. În această situație de criză, toate intervențiile chirurgicale programate au fost amânate, iar dispecerii au probleme în direcționarea ambulanțelor la cazurile urgente.

Atacul a fost unul de tipul ransomware și a afectat rețelele de calculatoare, dar și telefoanele, în cazul uneia dintre cele mai mari rețele de spitale din Statele Unite ale Americii, operate de Universal Health Services. La început, necazurile au început la sistemele informatice, care nu s-au mai putut conecta la rețea.

Sunt deja trei zile de la lansare atacului, problemele nu au fost rezolvate, operațiile au fost amânate, apelurile de urgență nu pot fi preluate, iar personalul medical lucrează cu pixul și cu hârtia. „Au trecut trei zile și încă nu știm ce se întâmplă. Ni s-a spus să nu ne pornim computerele și nici măcar să ne uităm la ele, așa că nu avem acces la nicio evidență a pacienților în acest moment”, a spus un angajat din sistemul medical, conform businessinsider.com.

Au fost plătite „răscumpărări”

Mark Miller, președintele Universal Health Services, a precizat că instituția pe care o administrează și-a închis toate sistemele din cauza atacului, dar niciun pacient nu a fost afectat. Atacurile de tipul ransomware, lansate de hacker, sunt concepute pentru a cripta conținutul calculatorului infectat, iar cheia de decriptare este dată de atacator doar după plata unei răscumpărări.

În ultimii ani, spitalele au devenit ținte pentru aceste atacuri. Hackerii s-au concentrat și mai mult pe acest domeniu, după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Au fost destule situații în care reprezentanții unităților medicale au decis să plătească „răscumpărări” pentru a putea să aibă acces din nou la rețeaua informatică. Torsten George, analist la firma de securitate cibernetică Centrify, a afirmat că și datele pacienților sunt foarte prețuite de atacatori.