Armata, chemată în ajutor. Spitalele, copleșite de infecții

Armata, chemată în ajutor. Spitalele, copleșite de infecții

Numărul din ce în ce mai mare al bolnavilor infectați cu SARS Cov-2 a determinat autoritățile din județul Constanța să ceară ajutorul Spitalului Mobil Militar, ridicat în urmă cu aproape șase luni, pe stadionul Portul din oraș, în apropierea Spitalului CFR.

Spitalul Militar Mobil din Constanța a devenit funcțional în doar câteva ore, prin mobilizarea rapidă a militarilor, imediat după ce Direcția de Sănătate Publică a cerut ajutorul Armatei. În ultimele 24 de ore, 16 pacienți suspecți de coronavirus au fost trimiși direct către medicii Marinei Militare pentru a fi testați, evaluați și diagnosticați. În felul acesta ei nu mai ocupă paturi din spitalele județului, atât de necesare pacienților cu boli cronice.

Pacienții suspecți de infecție cu coronavirus sunt cazați în corturile militare de campanie, izolați unii de alții. Fiecare bolnav are la dispoziție un cort, dotat cu cele trebuincioase, inclusiv ventilatoare mobile, dacă este nevoie. "Paciențîi vin, se prezintă aici ca și pacienți suspecți, li se recoltează testul, încercăm cu aparatură noastră să dăm rezultatele cât mai repede", a declarat, marți, comandantul Spitalului Militar Constanța, dr. Aurel Trană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pacienții suspecți vin deobicei trimiși de la Urgența Spitalului Județean Constanț, unde se prezintă cu diverse probleme medicale. "Deocamdată primim pacienți suspecți pe care-i testăm. Ulterior, în funcție de rezultatul testului îi evaluăm clinic, biologic, radiologic”,  a explicat și comandantul adjunct al Spitalului Militar, maior Diana Petrov.

Spitalele COVID și spitalele suport din județul Constanța aveau nevoie de mai mult spațiu pentru pacienții cu forme mai serioase al bolii. Crescuseră și timpii de așteptare a testelor pentru persoanele suspectate de boală. Până la aflarea diagnosticului, aceste persoane ar fi trebuit să stea singure în salon, celelalte paturi fiind inutilizabile.

În acest moment, Spitalul Militar de Campanie din Constanța se ocupă doar de pacienții netestati încă, cei care au statutul de suspecți. Aici li se face testul PCR și în funcție de În funcție de rezultat, sunt redistribuiți către spitalele de profil, sau la domiciliu, spune doctorul Aurel Trană: "Cazurile dificile merg la spitalul de Boli Infecțioase, cazurile mai puțin dificile merg la Palazu Mare sau Mangalia, iar cazurile care au comorbidități importante merg la Medgidia".

Spitalul militar mobil este, practic, unul de tranzit pentru celelate spitale din județul Constanța. Aici nu stau internați mai mult de 24/48 de ore până se stabilește dacă au forme, ușoare, medii sau grave. In acest spital militar, spre deosebire de celelalte unități civile, pacienții suspecți primesc tratament și pentru bolile lor cronice. Spitalul Marinei Militare are 164 paturi în corturi de campanie, din care patru, de Terapie Intensivă. În luna noiembrie, corturile vor fi înlocuite cu containere-spital.