Astronomii au cântărit piticele maro

Astronomii au cântărit piticele maro

Folosind telescopul Keck, astronomii au putut măsura masa celor mai reci stele, cunoscute şi ca "pitice maro", ce conţin o atmosferă de metan.

Piticele maro sunt clasificate ca fiind obiecte cereşti situate între stelele puţin masive şi giganţii gazoşi, precum Jupiter sau Saturn. Ele produc de 300 000 de ori mai puţină energie decât Soarele, iar temperatura la suprafaţă nu depăşeşte 400 grade Celsius. De aceea, piticele maro sunt greu de observat, relatează stiinta.info.

Recent, un grup de cercetători americani a reuşit să măsoare direct masa acestor obiecte cereşti. Măsurătorile au fost făcute prin intermediul telescopului Keck II, situat în Manua Kea, Hawaii. Acest telescop nu numai că are o oglindă principală de 10 metri diametru, dar dispune şi de un puternic sistem adaptiv care corectează deformările imaginilor introduse de atmosfera terestră. El este atât de precis, încât cu ajutorul lui se poate citi o revistă de la mai bine de 2 Km.

Cercetătorii americani au măsurat masele a doua pitice binare, ce au în compoziţia atmosferei lor foarte mult metan, informează portalul physorg.com. Cele două pitice sunt situate la aproximativ 45-60 ani lumină de Pământ. Rezoluţia imaginii măsurate a depăşit 1/20 dintr-un arc de secundă, ori 1/40000 din diametrul Lunii pe cer, fiind suficientă pentru a vedea separat cele două pitice maro ale sistemului binar. Rezultatul este remarcabil, căci distanţa dintre ele este foarte mică, de aproximativ 2 unităţi astronomice (o unitate astronomică fiind distanţa dintre Soare şi Pământ).

Până acum, astronomii au reuşit să descopere sute de pitice maro, pe o rază de 100 de ani lumină în jurul nostru, 15% dintre ele fiind binare. Masele celor două pitice tocmai studiate sunt fiecare de 3% din masa Soarelui, sau de 30 de ori masa lui Jupiter, insuficient pentru producerea fuziunii nucleare. Această proprietate a piticelor maro de a nu "arde" le face să fie considerate ca cele mai reci stele cunoscute.

Noile măsurători au confirmat numai parţial predicţiile teoretice. Surpriza cea mai mare a fost că teoria nu a prezis corect relaţia dintre masa măsurată a piticelor maro şi temperatura sau energia emisă de ele. Teoreticienii trebuie aşadar să îşi ajusteze teoria, în acord cu noile măsurători.

(13:00)

Ne puteți urmări și pe Google News