Evenimentul Zilei > Social > Asteroizii în oglindă: Luna are un geamăn care i-a furat chipul? Ipoteză uluitoare a oamenilor de știință
Asteroizii în oglindă: Luna are un geamăn care i-a furat chipul? Ipoteză uluitoare a oamenilor de știință

Asteroizii în oglindă: Luna are un geamăn care i-a furat chipul? Ipoteză uluitoare a oamenilor de știință

Un asteroid îndepărtat, care gravitează pe orbita lui Marte, seamănă surprinzător de mult cu satelitul iubit de poeți, Luna. Cauzele apariției geamănului sunt plauzibile, atrag atenția astronomii.

Un asteroid îndepărtat, care orbitează în apropiere de Marte, a fost analizat recent de oamenii de știință, iar imaginile dezvăluie o asemănare surprinzătoare cu Luna. Se nasc astfel întrebări și posibile răspunsuri cu privire la originile obiectului antic.

Asteroidul a fost numit (101429) 1998 VF31 și face parte dintr-un grup de asteroizi troieni aflați în orbita lui Marte. Troienii sunt corpuri cerești care se află în regiunile gravitaționale din vecinătatea altor planete, aflate la 60 de grade în fața sau în spatele unei planete.

Majoritatea asteroizilor troieni pe care îi cunoaștem se află în orbita lui Jupiter, însă și alte planete au astfel de asteroizi, inclusiv Marte și chiar planeta noastră Terra, arată publicația Science Alert.

Însă (101429) 1998 VF31 este unic printre troienii Planetei Roșii, spun astronomii de la Armagh Observatory and Planetarium (AOP) din Irlanda de Nord, care l-au analizat. Deși recunosc că nu pot fi siguri, aceștia spun că este posibil ca acest troian marțian să-și aibă originile undeva la mare depărtare de Planeta Roșie.

Cu ajutorul unui spectograf numit X-SHOOTER, plasat pe un telescop special de mari dimensiuni, echipa a examinat felul în care lumina soarelui se reflectă pe asteroidul 101429 și pe cel înrudit cu el L5, din familia Eureka. Se pare că 101429 și Eureka nu seamănă deloc, iar analiza a revelat că asteroidul 101429 arată o asemănare spectrală cu un satelit aflat mult mai aproape de orbita lui.

Oamenii de știință participanți la studiu sunt de părere că 101429 ar putea fi „o relicvă dintr-un fragment al scoarței originare a Lunii”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE