Asociația Partida Romilor, nemulțumită de rezultatul recensământului. INS va fi dat în judecată

Sursă foto: Arhiva EvZ

Asociația Partida Romilor Pro-Europa se arată nemulțumită de rezultatele recensământului populației de anul acesta și acuză recenzorii Institutului Național de Statistică (INS) de faptul că nu au mers în toate comunitățile de romi.

Potrivit acesteia, INS nu a efectuat corect recenzarea romilor din țara noastră și că sute de mii au rămas pe dinafară. Potrivit INS, au fost înregistrați doar 569.500 de romi la ultimul recensământ, în scădere cu aproximativ 52.000 de romi față de anul 2011.

300.000 de romi nu au fost recenzați

Potrivit președintelui Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE), Nicolae Păun, peste 300.000 de romi nu au fost recenzați anul acesta. Cifra este eronată deoarece membrii Asociației au făcut o numărătoare în paralel cu cea a statului român.

„Rezultatele recensământului în ceea ce privește populația romă din România sunt eronate, inexacte. Asta deoarece recenzorii de la INS nu au recenzat toate comunitățile de romi din România.

În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenția asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunități, să recenzeze romii. Am propus conducerii INS să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzați”, se arată într-un comunicat al Asociației Partida Romilor.

Deși s-a atras atenția INS că datele vor fi inexate, reprezentanții instituției nu au luat nicio măsură în acest sens, atrage atenție Nicolae Păun.

Drept urmare, Partida Romilor a luat decizia să conteste în instanță rezultatele recensământului, deoarece oferă rezultate eronate și nu reflectă numărul real al romilor care trăiesc în România.

„Săptămâna viitoare voi contesta în instanță rezultatele recensământului, deoarece sunt eronate, nu reflectă situația reală, numărul adevărat al romilor care trăiesc în România. Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze”, a declarat Nicolae Păun, președintele APRPE, potrivit unui comunicat, potrivit antena3.ro.

Romii sunt mai mulți la număr

De aceeași părere este și sociologul Gelu Duminică care a declarat că recensământul din acest an este incorect și că numărul romilor este mult mai mare decât cel transmis.

„Scăderea populației nu e generată de vreo realitate demografică (populația de romi este una mult mai mare) ci e generată de efectul încăpățânării unor lideri romi care au crezut ca dețin adevărul și au impus un anume fel de recenzare”.