Asistenţii salvează licenţa

Asistenţii salvează licenţa

Cele două promoţii care termină în acest an facultatea au determinat conducerile universităţilor să accepte şi doctoranzi ca îndrumători.

Aglomeraţia de la sesiunile de licenţă din acest an - în care vor termina atât cei din promoţ iile de tineri care au studiat patru ani, cât şi cei din „generaţia Bologna“, cu trei ani pentru ciclul de licenţă - a fost rezolvată de majoritatea universităţilor cu ajutorul asistenţilor, care-şi pregătesc sau au deja doctoratul. Printr-o derogare de la regulament, care prevedea că doar profesorii, lectorii şi conferenţiarii pot îndruma lucrări de licenţă, tinerii universitari au preluat coordonarea unei părţi a lucrărilor. O altă măsură luată de unele instituţii a fost aceea de a crea două perioade de evaluare diferite pentru cele două generaţii. ASE: examenul se ţine şi în provincie La Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, din Iaşi, doar asistenţii care sunt şi doctori s-au ocupat de licenţe.

„Am cerut delegaţii pentru conducerea lucrărilor, iar profesorii au supravegheat modul în care s-a întâmplat asta“, precizează decanul FEAA, Dinu Airinei. El spune că în această situaţie au fost zece astfel de cadre didactice. La instituţia ieşeană, cei care încheie ciclul de patru ani vor participa la evaluarea finală la jumă tatea lunii viitoare, iar cei din prima „promoţie Bologna“ - la sfârşitul lui iunie.

Situaţia este asemănătoare la Academia de Studii Economice din Bucureş ti (ASE). „Facem comisii din care vor face parte şi asistenţii universitari. În examen vor intra mai întâi cei care au terminat patru ani, iar apoi cei cu trei ani“, precizează rectorul Gheorghe Roşca. De asemenea, studenţii de la ASE care nu învaţă în Capitală nu vor mai veni „la centru“ pentru examen. Reprezentanţii instituţiei se vor deplasa în ţară pentru a-i evalua.

Şi reprezentanţii studenţilor spun că, până în momentul de faţă, nu au avut probleme.

„Conferenţiarii, lectorii sau profesorii universitari urmează să-şi dea acordul pe respectivele lucrări“, explică Ana-Maria Buşoniu, de la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

ADMITERE Cu 6.500 mai mulţi „boboci“ faţă de 2007 În anul universitar 2008-2009, numărul de locuri pentru admiterea fără taxă va fi de 62.000, cu 6.500 mai multe decât anul trecut.

Domeniile tehnice sunt cele mai „norocoase“, din cauza crizei de specialişti, arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În acelaşi timp, numărul masteranzilor va ajunge la aproape 35.000, faţă de mai puţin de 19.000, în 2007.

Acestea sunt menite să acopere în special cererile studenţilor din prima „promoţie Bologna“. Admiterea în învăţământul superior se va face pe baza metodologiilor stabilite de fiecare universitate în parte, prin concurs cu una sau două sesiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News