Asigurarea pune la adăpost locuinţa

Asigurarea pune la adăpost locuinţa

Cu sau fără franşize, poliţele pentru case acoperă o mare varietate de riscuri, de la calamităţi naturale la răspundere civilă faţă de musafiri.

Românii îşi pot asigura casele pentru sume între 150 şi 300 de euro pe an, calculele fiind realizate de companiile de asigurări pentru un apartament în valoare de 100.000 de euro, situat în Bucureşti. O asemenea poliţă acoperă mai multe tipuri de riscuri la care este supusă locuinţa. Printre acestea se numără calamităţile naturale: cutremurul de pământ, grindina, ploaia torenţială, inundaţia, furtuna, tornada, prăbuşirea sau alunecarea de teren etc. Unele companii, în schimbul unei prime de asigurare ceva mai mari, acoperă prin produse complexe daunele care pot interveni în cazul bunurilor din locuinţe, dar oferă şi asigurări suplimentare pentru musafirii invitaţi în locuinţă.

În afară de casă şi bunuri, unele poliţe acoperă, opţional, şi spargerea sau crăparea geamurilor, pierderea veniturilor din închirierea clădirii sau a apartamentului, furtul bunurilor prin efracţie sau prin acte de tâlhărie etc.

„Pentru un apartament în valoare de 100.000 de euro, prima de asigurare se încadrează, în funcţie de asigurător şi de riscurile acoperite, între 150 şi 300 de euro/an“, ne-a declarat Simona Panaitescu, reprezentant al brokerului de asigurări Total Advisor.

Asigurări promoţionale

În ultima perioadă, asigurătorii au venit în întâmpinarea nevoilor proprietarilor care nu-şi permit să investească prea mult într-o primă de asigurare. Cum legea asigură rilor obligatorii a locuinţelor s-a blocat pe la Camera Deputaţ ilor, ca o alternativă la această poliţă ieftină, mai multe companii au venit cu oferte promoţionale - asigurări mai ieftine care acoperă numai anumite riscuri.

 Dintre toate companiile, doar Ardaf mai are în ofertă, acum, un asemenea tip de asigurare. Poliţa de asigurare a locuinţei împotriva dezastrelor - CAT - acoperă doar pagubele provocate de cutremur, inundaţie şi alunecări de teren.

Suma minimă asigurată este de 30.000 de euro pentru locuinţele din oraşele reşedinţă de judeţ şi din municipiul Bucureşti şi de 20.000 de euro pentru locuinţele situate în celelalte localităţi. La solicitarea clientului, suma asigurată se poate majora, poliţa de asigurare putându-se încheia şi la valoarea reală a locuinţei. Cota de primă este 0,05%, ceea ce înseamnă o primă de asigurare de 50 de euro pentru o locuinţă de 100.000 de euro. Poliţe cu franşiză

Deşi românii sunt destul de refractari la ideea unei asigurări cu franşiză, această variantă de contract ieftineşte asigurarea unei locuinţe.

În cazul unei poliţe de asigurare, franşiza este partea din daună pe care o suportă asiguratul. La poliţa de asigurare a locuinţ ei, cea mai frecventă este franşiza pentru riscul de cutremur. De exemplu, franşiza de 2% la cutremur înseamnă că, dacă în urma unui cutremur locuinţa este distrusă în totalitate, asiguratul este despăgubit cu 98% din suma asigurată a locuinţei, şi nu cu 100%. În cazul celor mai mulţi asigurători, această franşiză poate fi eliminată, însă cu o majorare a cotei de primă şi, implicit, a preţului poliţei de asigurare.

„Majoritatea clienţilor sunt refractari la ideea de franşiză, preferând să plătească mai mult şi să încheie poliţa de asigurare fără franşize. Există contracte de asigurare care au şi alte fran- şize «ascunse» - adică sunt condiţii de asigurare scrise destul de mic pe spatele contractului, de existenţa cărora asiguraţii află doar atunci când înregistrează dauna“, mai spune reprezentantul Total Advisor.

Aceste neplă ceri pot fi evitate dacă asiguraţii apelează la un broker de asigurare care îi recomandă cea mai bună ofertă de pe piaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News