Asigurarea de sănătate pentru românii fără venituri. Suma de plată în 2024

Medic Sursa foto: Photo 77511917 © Andrey Popov | Dreamstime.com

Românii care nu au venituri înregistrate oficial își pot plăti singuri contribuțiile pentru asigurarea de sănătate. Astfel, vor beneficia de servicii medicale în sistemul public de sănătate. În cazul în care nu dețin o astfel de asigurare, ei au dreptul doar la servicii de urgență.

Asigurarea de sănătate pentru românii care nu au venituri fiscalizate se stabilește în funcție de salariul minim brut pe economie. După aplicarea formulelor de calcul stabilite prin Codul Fiscal, sumele se ridică 1.980 de lei.

 

Persoanele care nu încasează venituri fiscalizate pot plăti din buzunar contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS). În cazul în care optează să facă plata în prima parte a anului, între ianuarie și iunie, asigurarea va acoperi un an, care se calculează din momentul trimiterii declarației unice la Fisc.

Asigurarea de sănătate pentru persoanele fără venituri

Asigurarea socială de sănătate poate fi încheiată opțional de persoanele care nu au venituri fiscalizate. Acestea sunt obligate, prin lege, să plătească contribuțiile sociale de sănătate (CASS) către bugetul asigurărilor sociale. Legea prevede că cetățenii fără venituri beneficiază doar de servicii medicale asigurate gratuit prin pachetul minimal stabilit de Ministerul Sănătății.

În principal, în astfel de situații este vorba despte urgențele medicale şi de tratamente pentru bolile cu potenţial endemoepidemic.

Persoanele care doresc să beneficieze de toate serviile medicale oferite de casele de asigurări de sănătate, trebuie să se asigure prin intermediul declaraţiei unice și să plătească contribuții sociale. Valoarea acestora este stabilită prin aplicarea unei cote de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie, conform informațiilor prezentate de economica.net.

Sursa foto: Dreamstime.com

Contribuțiile pentru o persoană neasigurată

În acest an, prin act normativ adoptat de Guvernul României, salariul minim brut pe economie a fost stabilit la 3.300 de lei. Cetățenii care vor să beneficieze de asigurarea de sănătate obligatorie vor plăti conform formulei aplicate, 1.980 de lei. Contribuțiile trebuie virate, către administrațiile financiare până în data de 25 mai.

În cazul în care salariul minim va fi majorat, în luna iulie, vor fi majorate și sumele de plată pentru contribuțiile sociale.

Declarația unică este elaborată și aprobată prin Ordin al preşedintelui ANAF. În 2023, ANAF a lansat în dezbatere publică, la 28 decembrie, proiectul de model al declaraţiei unice ce va fi utilizat în 2024.

Asigurarea socială opțională s-a scumpit Sursa foto: Photo 113867093 © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Asigurarea de sănătate

Accesul la serviciile medicale publice se face prin plata contribuțiilor sociale de sănătate. În cazul oricărui adult cu capacitate de muncă, aceste contribuții validează calitatea de asigurat, dacă este declarată și plătită conform legii.

CASS este reținută și plătită de angajator din salariul brut, astfel că salariatul nu are obligația declarării și plății contribuției. Cota CASS este de 10%, astfel că, la un salariu minim de 2.080 lei, se plătesc 208 lei/lună.