ASF a retras proiectul de plafonare al prețurilor RCA. Guvernul urma să dezbată acest subiect în timpul ședinței de azi

ASF a retras proiectul de plafonare al prețurilor RCA. Guvernul urma să dezbată acest subiect în timpul ședinței de azi

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să retragă proiectul privind plafonarea prețurilor RCA. Guvernul urma să dezbată acest proiect chiar în ședința de azi, 24 martie.G

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și-a retras proiectul privind plafonarea prețurilor RCA. Proiectul a ajuns pe masa Executivului la câteva zile de la anunțul privind falimentul Euroins. „În privința proiectului de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autoritatea de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF”, a spus Cărbunaru.

Guvernul României urma să se întâlnească azi, 24 martie, iar proiectul ASF era unul dintre subiectele care urmau să fie dezbătute. Înainte ca ASF să facă acest pas au existat zvonuri că Executivul că va aproba proiectul în ședința de Guvern pentru ca situația generată de falimentul uneia dintre cele mai mari companii de asigurări din România să fie liniștită.

Proiectul ASF a primit multe observații

Proiectul ASF a primit joi, 23 martie, avizul pozitiv al Ministerului Justiției. Totuși, au existat o serie de observații în legătură cu riscurile majore de nelegalitate. Ministerul condus de Cătălin Predoiu a avertizat că este nevoie și de avizul Ministerul Afacerilor Externe pentru că există riscul declanșării procedurii de infringement. Surse guvernamentale au transmis că MAE nu a avizat proiectul de plafonare ai polițelor RCA pentru că nu ar fi necesar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asiguratorii, brokeri și unii deputați nu au fost de acord măsurile din proiectul ASF. În ciuda acestui lucru, proiectul a primit și avizul faborabil al Consiliului Concurenței, dar cu unele observații. Este important de precizat că proiectul a primit avizul negativ al Consiliului Economic și Social, dar acesta este doar consultativ.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) și Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR) s-au opus proiectului vizând stabilirea tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA. Principalul motiv invocat de cele două este reprezentat de impactul negativ major pe care proiectul îl va avea asupra distribuției de asigurări, a consumatorilor și asupra tuturor participanților la traficul rutier, potrivit Hotnews.