Conducerea Euroins cheamă în judecată ASF. Bulgarii de la Eurohold cer daune de 500 milioane de euro
- Ionel Sclavone
- 21 martie 2023, 10:17
Conducerea firmei de asigurări Euroins contestă in justiție decizia Autorității de Supraveghere Financiară prin care i-a fost ridicată licența de funcționare. Reprezentanții companiei, cu sediul în Bulgaria susțin că au fost prejudiciați și cer daune în valoare de 500 de milioane de euro. Mai mult, Assen Hristov, preşedintele Eurohold, compania mamă a Euroins România. avertizează că piața sigurărilor va intra în criză, iar acest lucru va duce la creșterea prețurilor pentru polițele de asigurare.
Președintele Eurhold, compania mamă a Euroins România, Assen Hristov, susține că decizia ASF de a-i retrage licența de operare este lipsită de temei just. Drept urmare, a anunțat oficialul bulgar, Eurohold va acționa în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru recuperarea investițiilor și a pierderilor suferite.
„Având în vedere faptul că noi suntem complet convinşi că licenţa a fost retrasă fără just temei, este firesc ca noi, ca şi acţionar, să-i dăm în judecată pentru investiţia făcută, în valoare de 270 de milioane de euro. Această sumă reprezintă valoarea companiei, conform bilanţului. Preţul de piaţă e mai mare. Şi să-i dăm în judecată pentru o valoare de 200 de milioane de euro ca şi pierderi suferite. Aici intră afectarea reputaţiei, daunele pe care ar trebui să le acoperim şi să le plătim către alţi asiguratori. La asta se adaugă şi dobânzile şi ajungem la o cifră de aproximativ 500 de milioane de euro”, a declarat Assen Hristov.
Potrivit spuselor sale, măsura adoptată de conducerea ASF va provoca daune cetățenilor români, dar și Fondului de Garantare.
„Decizia luată de către bordul ASF duce la următoarele daune provocate cetăţenilor români: pierderi pentru Fondul de Garantare 400 de milioane, între 350 şi 500 de milioane ca urmare a dosarelor ca urmare a acţiunilor în instanţă”, a spus Hristov.
Falimentul Euroins ar putea provoca o criză
Oficialul bulgar a mai avertizat că insolvența companiei de asigurări Euroins va provoca o criză artificială pe piața asigurărilor și va duce la o creștere a prețurilor polițelor.
„Este o criză discutată chiar şi în Parlamentul României astăzi. O criză provocată artificial. Până ieri, toate companiile de asigurare efectuau plăţi fără probleme, inclusiv Euroins România. Preţurile au rămas stabile, chiar dacă se vorbeşte că sunt mari. Dar o astfel decizie va conduce la majorarea preţurilor. Chiar şi dacă statul român acordă bani Fondului de Garantare, aceşti bani vor veni din taxele şi impozitele plătite de către cetăţenii români.
Chiar şi în cazul plafonării preţurilor, situaţia se va schimba după şase luni, având în vedere că legislaţia europeană nu permite plafonare pe o perioadă mai mare de şase luni. Reasigurătorii vor solicita preţuri mult mai mari pentru încheierea contractelor de reasigurare”, a explicat preşedintele Eurohold, într-o conferință de presă.
Oficialul bulgar pune condiții ASF
Assen Hristov a afirmat că noua criză a pieței de asigurări a fost provocată de conducerea ASF care a votat în baza „unui raport fals”. El a spus că în cazul în care Euroins ar fi avut probleme timp de trei ani, așa cum s-a spus, compania s-ar fi prăbuşit până acum. Drept urmare, a mai spus președintele Eurohold, urmează să depună la ASF o solicitare de revocare a deciziei privind insolvenţa Euroins.
Dacă decizia ASF va fi anulată, Eurohold, împreună cu BERD şi cu mai multe fonduri de investiţii din Finlanda, Marea Britanie și Olanda, acţionari Eurohold, vor continua să susţină compania românească și vor aloca fonduri pentru a-i proteja pe clienți.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcţionare a companiei de asigurări Euroins România, constatând că sunt indicii pentru a fi declarată starea de insolvență.