Ascensiunea „Teroristului”. Cum s-a înșurubat Liviu Dragnea în vârful PSD
- Ionel Dancu
- 25 august 2016, 00:00
„Evenimentul zilei” vă prezintă povestea spectaculoasă a lui Dragnea Liviu Nicolae (53 de ani), alintat “Teroristul”, un lider provincial mărunt care a ajuns stăpânul absolut al PSD și este împins să fie prim-ministru la iarnă
Liviu Dragnea nu a avut niciodată influenţa sau carisma lui Ion Iliescu şi nici educaţia aleasă a lui Mircea Geoană sau a lui Adrian Năstase, foştii preşedinţi ai PSD.
Liviu Dragnea a avut în schimb o dorință feroce de afirmare, o răbdare de fier și a știut să sară mereu în tabăra câștigătoare. Adăugaţi o capacitate enormă de muncă, aşa cum îl descriu colegii de partid, mult curaj şi înclinaţia spre jocuri de culise şi începeţi să-l cunoaşteţi un pic pe preşedintele PSD. La iarnă, partidul vrea să-l propună prim-ministru.
Dragnea crede că PSD nu are nevoie de „lideri carismatici” care să ducă „poporul” într-o „aventură” pe care „nici el n-o știe de la început”
Dragnea a pornit la drum cu un ARO primit de la socrul lui şi a ajuns, potrivit relatărilor din presă, să deţină domenii luxoase şi terenuri de mii de metri pătraţi. Inginer de profesie, Dragnea s-a născut în comuna Gratia (Teleorman). Revoluţia l-a prins șef de atelier mecanic în Craiova, iar în zorii democraţiei se implică în afaceri ca „administrator firme private”. Intrarea lui Dragnea în politică are loc în 1994. Se înscrie în PD. „E tipul omului de la țară, isteț, crescut între blocuri. Adică multă instruire nu are, dar este isteț și a luat șmecheria orașului”, îl caracteriza în 2015 fostul preşedinte Traian Băsescu. Acelaşi Traian Băsescu îl alinta pe Dragnea, când era în PD, cu porecla „Teroristul”.
La masa greilor
Politica mare a început să i se arate lui Dragnea în anul 2000, când devine preşedinte de Consiliu Judeţean şi e „racolat” în PSD. Sub conducerea lui Adrian Năstase, lui Dragnea nu i s-a dat voie să ridice capul din Teleorman. Situaţia s-a schimbat radical în 2005, când Mircea Geoană ajunge preşedinte PSD. Dragnea devine sfătuitorul acestuia, îi picură în ureche strategii şi e numit „motorul” campaniilor electorale ale PSD. Este momentul în care începe să devină un jucător de luat în seamă în partid. Nicio decizie importantă să nu se ia fără implicarea lui. Dar încă nu îşi croieşte stofa de lider naţional.
Spre visul cel mare
Venirea la putere a lui Victor Ponta îl catapultează pe Dragnea spre adevărata putere: funcţii de top şi resurse fabuloase în vârful pixului. Negociază formarea mamutului USL şi devine neoficial numărul 2 din PSD. În anul 2012, Dragnea renunţă la regatul său provincial şi vine la Bucureşti, unde e centrul puterii: se aruncă într-un scaun de deputat şi e numit în Guvern vicepremier şi ministru al Dezvoltării. În 2013 - 2015 Dragnea atinge apogeul puterii şi îi suflă în ceafă lui Victor Ponta. În fruntea Dezvoltării, Liviu Dragnea gestionează bugete uriaşe. Toate fondurile pentru proiectele primarilor sunt în „seiful” controlat de Dragnea. Este momentul în care devine unul dintre cei mai respectaţi şi temuţi oameni din PSD. Oricine are nevoie de fonduri guvernamentale ar vrea să îi intre în graţii. Curtea de Conturi a semnalat unele nereguli la ministerul lui Dragnea, printre care faptul că aproape 1,6 miliarde de lei s-au cheltuit fără a avea la bază o notă de fundamentare.
Ponta, out!
Victor Ponta îşi anunţă în vara lui 2014 candidatura la prezidenţiale. După decenii în care a stat în umbra liderului, Dragnea primește pe tavă visul cel mare: șansa să conducă PSD și, poate, să ajungă și Premier. Dacă Ponta ajunge preşedinte lasă gol scaunul la PSD. După prezidenţiale, tensiunile dintre Ponta şi Dragnea încep să se precipite. Fostul premier demisionează din fruntea PSD pe Facebook, aflat într-un spital din Turcia. Liviu Dragnea strânge partidul în jurul lui, obţine sprijinul lui Ion Iliescu şi al „baronilor”, care îi erau datori, şi îi „suflă” PSD-ul. Dragnea îşi lansează candidatura la şefia partidului la Teleorman, fără fast, cu talpa pantofilor ruptă şi promite să readucă PSD către stânga. La iarnă ar putea să ajungă premier. Partidul nu l-a „decapitat” în ciuda condamnării definitive în dosarul „Referendumul”.
„Cârtița” de la DNA
Un fost comisar-şef DNA, Emil Manolachi, a fost trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi fost o „cârtiţă” a PSD: ar fi fotografiat o notă secreta a SRI care urma să ajungă la Liviu Dragnea. Nota viza o ancheta privind firma Tel Drum, asociată de-a lungul vremii de numele preşedintelui PSD.
Cu DNA pe urme
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fraudarea referendumului din 2012 de suspendare a lui Traian Băsescu. În 15 iulie 2016, Dragnea a fost trimis în judecată într- un nou dosar, alături de fosta lui soţie, Bombonica. Procurorii susţin că două angajate plătite de DGASPC Teleorman lucrau de fapt pentru sediul PSD şi că Dragnea a instigat la menţinerea acestora în funcţie.
Vrednic este!
Patriarhul Daniel l-a decorat pe Liviu Dragnea, în campania prezidenţială din 2014, cu ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru contribuţia adusă în renovarea mai multor lăcaşe de cult. Soborul de preoți, în frunte cu Patriarhul, i-au cântat, conform cutumei bisericești, „Vrednic este”. În august 2016, liderul PSD a fost primit ca un împărat la inaugurarea unui cămin social dintro comună din Teleorman. Primarul a întins covorul roșu pentru Liviu Dragnea, care a primit și diplomă pentru „creșterea nivelului fotbalului” din județ. Dragnea și-a făcut intrarea în acorduri de fanfară și a fost întâmpinat de copii îmbrăcați în costum național cu pâine, sare și o ploscă cu vin. ” Să ajungeți președintele țării!”, ”La mai mare!” i-au urat consătenii lui Liviu Dragnea, la finalul inaugurării de la cămin.