Asasinatul politic al anului, pas cu pas. Filmul tragediei din Ecuador

Asasinatul politic al anului, pas cu pas. Filmul tragediei din Ecuador Fernando Villavicencio, candidatul prezidențial în Ecuador, asasinat; sursa foto: Twitter

Asasinatul politic al anului, pas cu pas. Fernando Villavicencio, candidat la președinția Ecuadorului, pleca de la un eveniment de campanie desfăşurat la Quito, cu 11 zile înainte de alegeri, în momentul în care a fost împușcat.

Anchetatorii au reușit să stabilească, pas cu pas, filmul tragediei din Ecuador, unde candidatul prezidențial Fernando Villavicencio, în vârstă de 59 de ani, a fost ucis cu trei focuri de armă în cap, după un eveniment de campanie desfăşurat la Quito.

Asasinatul politic al anului este mai bine explicat acum, potrivit relatărilor unor prieteni și ale consilierilor politicianului. Decesul a fost confirmat de președintele ecuadorian, Guillermo Lasso, pe rețelele de socializare.

„Indignat și consternat de asasinarea candidatului la președinție Fernando Villavicencio. Solidaritatea mea și condoleanțe soției și fiicelor sale. Pentru memoria și pentru lupta lui, vă asigur că această crimă nu va rămâne nepedepsită”, a afirmat Lasso pe profilul său de pe rețeaua socială X (fostă Twitter).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Crima organizată a ajuns foarte departe, dar toată greutatea legii va cădea asupra lor”, a adăugat acesta.

Filmul asasinatului politic al anului, pas cu pas

Atentatul a avut loc în jurul orei 18:20, potrivit presei locale, miercuri după-amiază (seara în Brazilia). Villavicencio pleca de la evenimentul care a avut loc la un liceu, când a fost împuşcat în timp ce se urca în maşina care îl aștepta pe trotuar.

Potrivit Procuraturii, un suspect, care a fost rănit într-un schimb de focuri cu agenți de securitate, a fost reținut și dus la o secție de poliție, dar decesul său a fost confirmat în ambulanță.

Nu există informații despre cine a fost suspectul. Organismul federal a mai afirmat într-un comunicat că atentatul a făcut nouă victime, printre care o candidată la un post legislativ și doi ofițeri de poliție.

Fernando Villavicencio, opozant al sângii radicale

Villavicencio a fost un fost congresman și candidat de centru-dreapta din partea Mișcării Construye. Într-un sondaj dat publicităţii miercuri dimineață pe profilul candidatului de pe rețelele de socializare, acesta apărea cu 13,5%, pe locul doi, în urma stângistei Luísa González, cu 26%.

Candidatul a denunţat recent, deja în timpul campaniei electorale, cel puţin trei ameninţări făcute de o grupare infracţională numit Los Choneros.

Din provincia andină Chimborazo, Villavicencio a fost funcţionar și sindicalist la compania petrolieră de stat Petroecuador, iar mai târziu a lucrat ca ziarist. În funcţia deţinută, a cercetat și a denunțat corupția și pierderile financiare în contractele petroliere.

Critic al fostului președinte Rafael Correa, acesta fusese condamnat la 18 luni de închisoare pentru defăimare din cauza declarațiilor făcute împotriva lui Correa. El a cerut azil în Peru, ţara vecină, în 2017.

Ecuador, instabilitate, violențe și droguri

Ecuadorul se confruntă în prezent cu instabilitate politică și cu o criză gravă legată de traficul de droguri și de violență, care a crescut în ultimul an. Rata omorurilor a crescut de la 14, la 25 la 100.000 de locuitori din 2021 până în 2022, iar orașe precum Guayaquil, din sud-vestul țării, au fost scena unui val de violențe cu morţi în atacuri armate.

În luna iulie, 31 de deținuți au murit și 14 persoane au fost rănite într-o confruntare din penitenciarul din Guayaquil, cel mai mare din țară, iar revoltele sunt constante începând din 2021. În aprilie, o ciocnire între bande rivale într-o închisoare s-a soldat cu moartea a 12 persoane.

La începutul acelei luni, Lasso declarase o stare parțială de urgență și autorizase civilii să poarte arme în lumina crizei de securitate. Măsura excepțională fusese deja declarată de trei ori anul trecut.

Mai curând văzut ca pașnic, Ecuadorul este situat între Peru și Columbia, mari producători mondiali de cocaină. Porturile ecuadoriene de la Oceanul Pacific atrag organizații criminale din cauza potențialului de export al producției.

Criminalitatea, principala temă de campanie electorală

Tema a populat campania pentru alegerile prezidențiale din țară, candidații mizând pe o retorică puternică împotriva criminalității. Un exemplu este fostul om de afaceri din domeniul securităţii, Jan Topic, în vârstă de 40 de ani.

„Nu voi pierde timpul. Infractorii: aveți până pe 20 august să fugiți din această țară. O să vă urmăresc și o să vă arestez”, a declarat el într-un videoclip de campanie.

Data se referă la primul tur al alegerilor, convocat după ce Lasso a dizolvat Parlamentul și a convocat noi alegeri pentru a întrerupe o procedură de demitere, în cadrul unei măsuri prevăzute de Constituție, dar niciodată folosită.

Denumit „moarte încrucișată”, instrumentul a fost activat de președinte pe motiv că a existat o criză politică gravă și agitație internă — un motiv prevăzut de Cartă, deși nu prea obiectiv. (Articol de Guilherme Botacini, Boa Vista, în Folha; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)