O nouă centrală atomo-electrică a fost ținta tirurilor de artilerie ruse. Anunțul a fost făcut de reprezentanții operatorul nuclear ucrainean Energoatom. Aceștia au acuzat Rusia că ar fi bombardat centrala Centrala Nucleară Pivdenonoukrainsk, situată în sudul Ucrainei, în regiunea regiunii Mykolaiv.
Artileria rusă a lovit centrala nucleară de la Pivdennoukrainsk, din sudul regiunii Mykolaiv. Informația a fost prezentată de Energoatom, conform căruia, reactoarele centralei din Ucraina nu au fost avariate și funcționează normal.
O explozie a avut loc la 300 de metri distanță de reactoare și a avariat clădirile centralei, a precizat Energoatom într-un comunicat de presă. Loviturile au deteriorate, de asemenea, și o centrală hidroelectrică din apropiere, dar și liniile de transmisie.
„La 19 septembrie 20022, la ora locală 2.20 (şi ora României), armata rusă a bombardat zona industrială a Centralei Nucleare Pivdenonoukrainsk. (…) O explozie puternică a avut loc la doar 300 de metri de reactoare”, au anunțat reprezentanții Energoatom, într-o postare pe Telegram, conform APP.
Stuație problematică la Zaporojie
Bombardamentele de la centrala nucleară Pivdennoukrainsk au loc în contextul îngrijorărilor legate de situația de la Zaporojie. Forțele militare rusești au ocupat această centrală atomo-electrică, încă din primele zile ale războiului, iar acest lucru a provocat temeri legate de posibilitatea producerii unui accident nuclear în zonă.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport, instituirea unei „zone de securitate” pentru prevenirea unui accident nuclear la centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Aceasta a fost ocupată de ruși încă din luna martie. De asemenea, Organizația Națiunilor Unite a anunțat că are capacitatea logistică și de securitate în Ucraina pentru a sprijini orice misiune a AIEA la uzină.
„Este nevoie urgent de un acord pentru a restabili centrala nucleară și pentru a asigura siguranța zonei”, au atras atenția responsabilii ONU. Ei au arătat că un incident nuclear în Zaporojie sau la orice alte instalații nucleare din Ucraina, ar avea consecințe catastrofale nu numai pentru imediata vecinătate dar și pentru restul regiunii europene.
În ciuda tuturor avertismentelor venite de la nivel internațional, în zona centralei Zaporojie continuă bombardamentele, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacuri. În raportul pe care l-a întocmit după vizita inspectorilor săi în zonă, agenţia nucleară AIEA a subliniat „condiţiile extrem de stresante“ cu care se confruntă cei 907 angajaţi ucraineni care lucrează sub controlul militar rusesc.