Evenimentul Zilei > International > Explozii de proporții la o bază militară rusească din Crimeea. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite
Explozii de proporții la o bază militară rusească din Crimeea. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite

Explozii de proporții la o bază militară rusească din Crimeea. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite

Marți, 9 august 2022, trei martori locali au transmis presei internaționale că au auzit mai multe explozii, după care au văzut cum un fum negru se ridică deasupra bazei aeriene militare ruse din Novofedorivka, un sat din vestul Crimeei.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării rus a declarat că producerea exploziilor ar fi survenit în urma încălcării normelor de siguranță în caz de incendiu, conform presei internaționale. Autoritățile din Crimeea au decretat stare de urgență.

Explozii de proporții în Peninsula Crimeea

Ucrainenii nu au formulat un răspuns cu privire la aceste informații, din care reiese că o persoană a murit din cauza exploziei produse marți la baza aeriană militară, conform lui Serghei Aksionov, șeful administrației ruse din Crimeea.

Alte cinci persoane, printre care un copil, au fost rănite în urma unor explozii de la aerodromul militar, conform „șefului” Ministerului Sănătății din Crimeea, Konstantin Skorupski. Dintre cei cinci răniți, patru au fost deja externați din spital, în vreme ce o persoană are nevoie de o intervenție chirurgicală, conform Hotnews.ro.

Explozie provocată de o dronă la o bază militară rusească din Marea Neagră

Un dispozitiv exploziv de mici dimensiuni ce era transportat cu o dronă a explodat, duminică, 31 iulie 2022, în baza Flotei ruse a Mării Negre, în Peninsula Crimeea. Cel puţin şase persoane au fost rănite, au anunţat autorităţile ruse.

Explozia dronei a avut loc în Baza navală rusă din Sevastopol. Autorităţile ruse nu au stabilit de unde provine drona şi au considerat incidentul ca fiind un atac de tip terorist.

Explozia de la sediul din orașul Sevastopol din peninsula Crimeea pe care Rusia l-a anexat în 2014 a provocat anularea sărbătoririi Zilei Forţelor Navale, iar nivelul de alertă teroristă a fost modificat din cauza incidentului.

Răspunsul autorităților ruse

Comandamentul Flotei militare ruse a Mării Negre a spus că drona părea a fi făcută în casă și a fost descrisă ca având „putere redusă”. Cu toate acestea, șase persoane au fost rănite, potrivit primarului oraşului Sevastopol, Mihail Razvojaev.

Nu a existat o revendicare imediată a răspunderii pentru explozia dronei într-o curte de la sediul naval din orașul Sevastopol, însă este luată în considerare posibilitatea ca atacul cu dronă improvizată să fi fost opera insurgenţilor ucraineni care luptă împotriva forţelor ruse aflate pe teritoriul Crimeei.

Baza din Sevastopol se află la aproximativ 170 de kilometri sud de zonele din sudul Ucrainei, unde au loc confruntări între forţele militare ruse şi cele ucrainene.