ARTIFICIU MIRACULOS: Cum a ajuns guvernul USL să raporteze investiţii cu 30% MAI MARI

ARTIFICIU MIRACULOS: Cum a ajuns guvernul USL să raporteze investiţii cu 30% MAI MARI

În primele nouă luni ale anului investiţiile străine directe au fost de 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor raportate astăzi de BNR. Raportând cifra de astăzi la nivelul anunţat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 861 de milioane de euro, rezultă că investiţiile au înregistrat o creştere spectaculoasă, de un mai puţin de 27%.

Într-o perioadă de criză, în care investiţiile au fost în continuă scădere, evoluţia pare cel puţin surprinzătoare. Nu la fel de surprinzătoare ne pare însă dacă ne uităm în arhiva comunicatelor Băncii Naţionale. Astfel, în primele nouă luni din 2011 BNR raporta anul trecut investiţii totale de 1,17 miliarde, deci ceva mai mult decât ce s-a înregistrat în aceeaşi perioadă din 2012.

Numai că, în comunicatul de astăzi datele pentru 2011 au fost revizuite în scădere, până la numai 861 milioane de euro. Aşa se face că, în loc ca astăzi să raporteze o scădere a investiţiilor la nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2011, BNR a raportat o creştere spectaculoasă, de 27%.

Potrivit datelor BNR, în primele nouă luni participaţiile la capital au însumat 556 milioane euro, iar creditele intra-grup 553 milioane euro, ceea ce înseamnă că împrumuturile date de companiile mamă către filialele locale au deţinut o pondere de importantă în primele trei trimestre.

Cont curent în scădere cu 23%?

Aceeaşi evoluţie spectaculoasă o întâlnim şi în cazul deficitului de cont curent la nouă luni, anunţat prin intermediul aceluiaşi comunicat.

Astfel, BNR a raportat în primele nouă luni ale anului contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 3 671 milioane euro, în scădere cu 23,2% faţă de perioada ianuarie - septembrie 2011, când contul curent ar fi fost de 4,25 miliarde de euro. Numai că, uitându-ne pe comunicatul din 2011 vedem că cifrele pentru contul curent care corespundea tot primelor nouă luni ale anului era de numai 3,79 miliarde de lei, deci foarte apropiat de valoarea actuală.

În comunicatul BNR de astăzi se menţionează că scăderea deficitului de cont curent s-a produs pe fondul reducerii deficitului balanţei veniturilor (cu 624 milioane euro), precum şi al majorării excedentului transferurilor curente (381 milioane euro) şi al balanţei serviciilor (320 milioane euro).

În spatele evoluţiilor spectaculoase este posibil să stea schimbări de metodologie, care au permis raportarea unei creşteri la nivelul investiţiilor, în locul unei scăderi, şi a unei scăderi foarte importante a deficitului. Nu putem să nu remarcăm că anunţul de astăzi pică însă foarte bine actualului guvern, mai ales că a demarat şi campania electorală.

Ne puteți urmări și pe Google News