Editura Evenimentul si Capital

Un articol din Regulamentul DNA, încălcat de mai toţi procurorii din subordinea lui Kovesi

Laura Codruţa Kovesi, propusă pentru revocare de către ministrul Justiţieii
Autor: | | 1 Comentarii | 5987 Vizualizari

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a propus revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA în urma unui Raport căruia i-a anexat inclusiv rezultatele controlului Inspecţiei Judiciare care a avut loc anul trecut la DNA. Deşi concluziile inspectorilor judiciari au fost favorabile cu privire la activitatea DNA, aceştia au găsit şi o anumită neregulă la aproape toţi procurorii

Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea de management la DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, vineri, în anexa celui prin care Tudorel Toader a solicitat joi seară revocarea din funcţie a şefei DNA. În ansamblu, Raportul IJ, care are 500 de pagini, cuprinde aspecte favorabile activităţii de management la DNA, motiv pentru care Secţia pentru procurori a CSM şi-a însuşit mare parte din concluziile inspectorilor în data de 31 octombrie 2017. Raportul conţine însă şi o serie de nereguli găsite de echipa IJ la DNA.

Ce nereguli au găsit inspectorii IJ la DNA

Una dintre ele, în urma căreia IJ a sesizat CSM cu privire la faptul că Laura Codruţa Kovesi ar fi comis o abatere disciplinară, cu privire la care CSM nu a luat încă o decizie, se referă la episodul în care şefa DNA i-ar fi minţit pe inspectorii judiciari.

„Inspectorii judiciari au solicitat, atât verbal, cât și în scris, procurorului șef direcție, ..., la datele de 10 august 2017, respectiv 17 august 2017, situația cauzelor în care s-au pronunțat soluții de netrimitere în judecată, pentru anul 2016 și în care au existat măsuri de supraveghere tehnică ce trebuie comunicate în termen de 10 zile de la încetarea măsurii, fiecărui subiect al unui astfel de mandat, conform prevederilor art. 145 CPP, iar aceasta a răspuns, atât verbal, cât și în scris, că nu există, pentru anul 2016, situații în care să se fi dispus soluții de clasare și în care să se fi realizat transmiterea către Judecătorul de drepturi și libertăți a mijloacelor materiale obținute în urma aplicării măsurilor de supraveghere tehnică, conform prevederilor art. 146 CPP”, notează în Raport inspec torii judiciari.

Când echipa de control de la IJ a verificat, inspectorii au constatat că există un astfel de dosar clasat în 2016.

„Totodată, este important de precizat și faptul că, verificând comunicarea soluțiilor în anul 2016, a fost identificat dosarul nr. .../P/2011, în care s-a dispus `clasarea la data de 16.05.2016, iar în datele de 20.05.2016 și 24.05.2016, prin 6 procese- verbale, a fost adus la cunoștință unor persoane că față de acestea s-au dispus măsuri de supraveghere. Deci, cauze aflate în situația cerută de către inspectorii judiciari există”, notează inspectorii.

„Necunoașterea dispozițiilor legale nu poate fi invocată de nimeni, situație în care inspectorii judiciari apreciază că nu le-au fost prezentate datele și documentele solicitate, în scopul obstrucționării activității de inspecție, iar cele relatate constituie indicii cu privire la săvârșirea abaterii disciplinare (...) respectiv obstrucționarea activității de inspecție a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace”, se arată în Raportul IJ.

Procurorii DNA nu îşi fac planul de anchetă

O altă neregulă găsită de inspectorii judiciari la DNA a fost legată de activitatea procurorilor. Potrivit art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție, „procurorii/procurorii militari din cadrul secțiilor, serviciilor, birourilor și compartimentelor Direcției Naționale Anticorupție (...) d) întocmesc planul de anchetă și țin evidența cauzelor în curs de soluționare, respectând termenele stabilite de procurorul șef ori de alte cadre de conducere”.

Potrivit Raportului IJ, „există doar puține cazuri în care procurorii întocmesc plan de anchetă, așa cum prevede art. 82 lit. d) din Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție, lipsa acestuia având consecințe negative cu privire la evoluția cercetărilor”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI