Arsenal înfricoșător. Cât cheltuiesc marile state pe arme nucleare

Arsenal înfricoșător. Cât cheltuiesc marile state pe arme nucleare Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe studii atrag atenția asupra unei „curse a înarmării nucleare”. Cheltuielile în acest domeniu au înregistrat o creștere cu o treime în ultimii cinci ani, conform a două rapoarte publicate luni. Practic, marile state au alocat anul trecut 2.898 de dolari pe secundă pentru finanțarea în arme nucleare.

Arsenal impresionant. Cât cheltuie marile state pe arme nucleare

Marile state își modernizează arsenalele de arme nucleareîn contextul creșterii tensiunilor geopolitice globale, conform AFP.

Potrivit unui raport al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), cele nouă state cu arme nucleare (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța, India, Israel, Pakistan și Coreea de Nord) au cheltuit anul trecut un total de 91 de miliarde de dolari (85 de miliarde de euro).

Raportul ICAN, alături de un alt studiu publicat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), arată că aceste țări și-au mărit semnificativ cheltuielile pentru modernizarea arsenalului nuclear și chiar pentru dezvoltarea de noi arme nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cred că este corect să spunem că este în curs o cursă a înarmării nucleare", a declarat pentru AFP directorul ICAN, Melissa Parke.

Ce rol joacă armele nucleare în prezent

Wilfred Wan, director al Programului privind armele de distrugere în masă din cadrul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Sipri), a afirmat că „de la Războiul Rece încoace, armele nucleare nu au mai avut un rol atât de semnificativ în relațiile internaționale".

Numărul total estimat de arme nucleare existente în lume a înregistrat o ușoară scădere, de la 12.512 la începutul anului, la 12.121 la începutul acestui an, conform Spiri. Unele dintre aceste focoase urmează să fie dezmembrate, dar 9.585 sunt disponibile pentru o potențială utilizare, cu nouă mai multe decât anul trecut. În plus, 2.100 dintre acestea sunt menținute în „alertă operațională ridicată" - pregătite pentru utilizare imediată în rachete balistice.

arme nucleare

Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia și Statele Unite au cele mai multe arme nucleare

Aproape toate aceste arme nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite, care controlează împreună 90% din arsenalul nuclear mondial. Conform estimărilor Sipri, pentru prima dată în acest an, China a declarat că deține „câteva focoase în stare de alertă operațională".

Deși „numărul total de focoase nucleare continuă să scadă, odată cu dezmembrarea progresivă a armamentului din perioada Războiului Rece", există o creștere observată în „numărul de focoase nucleare operaționale" an de an, conform declarațiilor lui Dan Smith, directorul Sipri.

Conform ICAN, cheltuielile mondiale pentru armele nucleare au înregistrat o creștere de 10,8 miliarde de dolari în 2023 față de anul anterior, ajungând la 51,5 miliarde de dolari, din care Statele Unite reprezintă 80% din această creștere. Ponderea cheltuielilor SUA în totalul global este mai mare decât suma combinată a tuturor celorlalte țări cu arme nucleare, conform ICAN. China a urmat cu 11,8 miliarde de dolari, iar Rusia cu 8,3 miliarde de dolari. Marea Britanie și-a majorat semnificativ cheltuielile (+17%, la 8,1 miliarde de dolari), pentru al doilea an consecutiv.

2.898 de dolari pe secundă pentru finanțarea acestor arme

În total, puterile nucleare au cheltuit anul trecut 2.898 de dolari pe secundă pentru finanțarea acestor arme, conform raportului. Cheltuielile pentru armele nucleare au înregistrat o creștere semnificativă de 33% față de 2018 (când erau de 68,2 miliarde de dolari), de la începutul colectării datelor de către ICAN.

În toți acești ani, aceste țări au cheltuit aproximativ 387 de miliarde pentru aceste arme, potrivit raportului.

De asemenea, Melissa Parke a criticat "utilizarea inacceptabilă a fondurilor publice", descriind sumele cheltuite drept "obscene". Ea a subliniat că aceste fonduri depășesc estimările Programului Alimentar Mondial privind necesarul pentru a eradica foametea în lume. "Pentru fiecare minut cheltuit pentru arme nucleare ar putea fi plantați un milion de copaci", a adăugat ea.

Directoarea ICAN, organizație laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017 pentru contribuția sa la adoptarea unui tratat istoric de interzicere a armelor atomice, a avertizat că aceste investiții nu sunt doar inutile, ci și extrem de periculoase. Deși 70 de țări au ratificat tratatul, niciuna dintre puterile nucleare nu a făcut-o.