Vladimir Putin amenință cu cele mai puternice arme nucleare care există

Vladimir Putin amenință cu cele mai puternice arme nucleare care există Arme nucleare. Sursa foto: Arhiva EVZ

În ciuda unor amenințări anterioare legate de un posibil război nuclear, Vladimir Putin pare acum să adopte o abordare mai temperată și subliniază faptul că, deși Rusia dispune de un arsenal nuclear mai mare decât Europa sau SUA, nu este necesar să ne concentrăm asupra acestui aspect.

Președintele rus a adăugat că o singură armă nucleară tactică a Rusiei este de trei-patru ori mai puternică decât tipul de bombă nucleară lansată de SUA în anul 1945 asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki.

Vladimir Putin respinge un posibil război nuclear

„Noi avem mult mai multe (arme nucleare tactice) decât sunt acestea pe continentul european, chiar dacă Statele Unite le-ar aduce pe ale lor”, iar în eventualitatea unor lovituri reciproce cu astfel de arme între Rusia şi ţările europene ce le deţin, „se vor angaja Statele Unite şi îşi vor folosi armele nucleare strategice?”, s-a întrebat Vladimir Putin.

„Eu mă îndoiesc de asta. Dar sper că nu se va întâmpla niciodată”, a completat liderul de la Kremlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a continuat cu declarațiile sale contradictorii și a subliniat că vrea să-i roage pe toți ceilalți să nu vorbească inutil despre posibilitatea folosirii armelor nucleare.

În același discurs, președintele rus a afirmat că Rusia nu consideră necesar să recurgă la armele nucleare pentru a câștiga conflictul din Ucraina și că nu vede îndeplinite condițiile pentru utilizarea armelor nucleare conform doctrinei militare a Rusiei.

Vladimir Putin îşi testează armele nucleare. A fost lansată, cu succes, racheta balistică „Bulava”. Foto

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu toate acestea, Putin nu exclude posibilitatea revizuirii acestei doctrine.

Conform doctrinei militare a Rusiei, publicată în anul 2020, se prevede posibilitatea utilizării armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei cu arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau atunci când existența statului rus este amenințată în urma unui atac cu arme convenționale.

Președintele rus, dispus să reia acordurile de pace cu Ucraina

Vladimir Putin a reiterat disponibilitatea pentru reluarea negocierilor de pace cu Ucraina, bazate pe acordul care a rămas nesemnat la Istanbul în martie-aprilie 2022.

„Suntem pregătiţi pentru discuţii, dar în aceleaşi condiţii pe care le-am discutat mai întâi la Minsk şi apoi la Istanbul şi nu asupra altora inventate. Totuşi, chiar şi cu (acordurile de la) Istanbul ca bază, trebuie să avem în vedere realităţile de astăzi”, a spus liderul rus.

SUA și China

SUA și China. Sursa foto: Dreamstime.com

Referindu-se la situația de pe front, Putin a subliniat că nu are planuri pentru o nouă mobilizare, argumentând că aceasta nu este necesară pentru operațiunile militare din Ucraina.

A menționat că, începând din acest an, „peste 160.000 de persoane” s-au înrolat voluntar în armata rusă pentru a lupta în teatrul de operațiuni din Ucraina, potrivit Agerpres.