Arondarea României. Consilierii fiscali, varianta modernă a perceptorilor
- Carmen Andrei
- 26 aprilie 2017, 19:53
În iureşul iscat de lansarea proiectului privind impozitul pe venitul global, de declaraţiile politice, dar şi ale specialiştilor cu privire la cum şi când ne vom plăti impozitele, s-a pierdut din vedere enunţul scris în Programul de Guvernare alcătuit de PSD.
Iată formularea cu privire la acest subiect: „Începând cu 2018, odată cu introducerea impozitului diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global. Arondarea populației la consultanții fiscali, precum și funcționarea acestora se vor face prin hotărâre de Guvern, în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa și depune declarațiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua și sarcina de a plăti toate taxele și impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliul său, către administrațiile și instituțiile publice centrale și locale. Această măsură va duce la eliminarea ghișeelor pentru persoane fizice din țară, din cadrul tuturor instituțiilor publice din România. Selectarea și pregătirea celor care doresc să devină consultanți fiscali se vor face etapizat, până cel târziu la 1 decembrie 2018, atunci când, pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant”.
Astfel, devine clar că, fiecare gospodărie va fi arondată unui consultant fiscal, iar acesta va încasa, de la fiecare sumele datorate statului. Tot el va plăti taxele şi impozitele persoanelor fizice în cauză, într-un loc nespecificat în Programul de Guvernare.