Arnold schimba America

Arnold schimba America

In urma cu patru ani, pe 8 octombrie, Arnold Schwarzenegger a devenit guvernator al Californiei.

Comparat cu Ronald Reagan, culturistul care a cucerit Hollywoodul cu muschii a intrat in politica.

Wendy Leigh, autorul unei biografii neautorizate despre Schwarzenegger, remarca obsesia acestuia pentru putere si, la un moment dat, il citeaza pe musculosul politician: „Am vrut sa fac parte dintre cei putini care sunt lideri, nu din masa larga a discipolilor. Intotdeauna am fost fascinat de oameni care i-au controlat pe altii”, spune acesta.

„Cum il construiesc pe Arnold?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Reflectand despre decizia sa de a intra in politica, Schwarzenegger, a declarat pentru BBC: „La inceput am fost increzator. Intrebarea era „Cum il construiesc pe Arnold? Cum pot ajunge sa joc in filme si sa intru in industrie?” Am crescut, am imbatranit, sunt mai intelept si cred ca viata iti este judecata nu dupa cat de mult ai facut, ci dupa cat dai inapoi”.

Desi a fost comparat cu Ronald Reagan, un alt actor care a devenit guvernator al Californiei si apoi presedinte, Schwarzenegger nu se poate inscrie in cursa pentru Biroul Oval pentru ca nu este nascut in Statele Unite, cum prevede Constitutia SUA.

De cand si-a preluat postul de guvernator, in 2003, Schwarzenegger a revigorat economia, a creat un mediu propice pentru afaceri si peste 680.000 de locuri de munca.  Schwarzenegger a acordat bani organizatiilor caritabile din mai multe state din lume. Impreuna cu sotia lui, Maria, el a ramas implicat in „Specials Olympics” servind organizatia fondata de Eunice Kennedy Shriver ca ambasador.

Guvernul condus de Arnold Schwarzenegger a promovat educatia fizica, California fiind primul stat care a investit intr-un astfel de program. El a semnat legislatia de a modifica standardele nutritiei din scoli si a continuat sa promoveze o alimentatie sanatoasa pentru copii.

Cand si-a preluat functia, in 2003, Schwarzenegger a anuntat un plan indraznet pentru a imbunatati starea aerului, a apei, a mediului inconjurator, dar si a rezervelor de energie ori a climei. El a creat, potrivit revistei „Time”, un parc natural in Muntii Sierra Nevada, a acordat milioane de dolari pentru restaurarea habitatului, a politicii de pescuit si pentru reducerea poluarii.

De asemenea, Schwarzenegger a adoptat cea mai agresiva politica de reducere a efectului de sera. El a obligat guvernul local sa economiseasca 20% din energia pe care o foloseste si sa investeasca suma de 3,2 miliarde de dolari economisita in dotarea caselor cu acoperisuri solare.

Pana in 2020 o treime dintre locuitorii Californiei vor folosi electricitate provenita din surse alternative de energie, precum vantul, biogaz sau soare. Angajamentul actualului guvernator al Californiei in aceasta politica de mediu l-a adus adesea in conflict cu propriul partid. Arnold Schwarzenegger crede ca o politica economica buna, pe termen lung, este la fel de eficienta ca o politica buna de mediu, se arata in „Time”.

Umbrele trecutului

Totusi, el a trebuit sa faca fata criticilor de tot felul. Dupa ce s-a exprimat in favoarea acceptarii homosexualilor si sase femei l-au acuzat de hartuire sexuala, scriitorii conservatori Louise Krasniewicz si Michael Blitz in cartea „Why Arnold Matters: The Rise of a Cultural Icon” critica superficialitatea din cultura americana, dandu-l ca exemplu pe Schwarzenegger.

Una dintre probleme formulate de cei doi se refera la originea actualului guvernator, pe care il numesc fiul unui nazist. Pe de alta parte, autorii sustin ca Schwarzenegger a reusit sa stearga linia dintre iluzie si realitate, in avantajul sau. Ei dau ca exemplu filmul „Eraser”, in care un om cu o memorie falsa traieste o viata de „minciuni adevarate”.

DECLARATII

Dosarul sau crezul lui Arnold

> Ambitii politice: „Prefer sa fiu guvernatorul Californiei decat sa conduc Austria”.

> Ce il face sa continue: „Ambitiile mele politice nu au nicio legatura cu vanitatea sau dorinta de putere. Vreau sa ajut oamenii. Le datorez asta dupa tot ce au facut ei pentru mine”.

> Problemele fizice: „Haideti sa spunem ca marele actor de comedie Milton Berle a avut aceeasi problema. Ce pot sa spun? Este o cursa”.

> Ce tip de sef este: „Nu inghit orice prostie. Trebuie sa fiu un general de cinci stele. Nu am timp pentru impotmoliri sau esecuri. Daca vrei sa fii parte a echipei trebuie sa mergi inainte si sa calci in picioare. Daca nu-ti place aceasta presiune, atunci poti sa pleci”.

> De ce ii plac sarbatorile: „Iubesc Ziua Recunostintei. Este singura data cand vezi sani naturali in Los Angeles”.

> Deasupra tuturor: „Banii nu aduc fericirea”.

>  Despre exercitiile fizice din 1979: „Sa te umflii este ca si cand ai face sex in grup. Ma antrenam de doua, uneori de trei ori pe zi”. Sursa: „The Guardian”

CYBORG „Stejarul austriac” isi arata muschii in politica

> Culturist, actor si politician american, Arnold Schwarzenegger s-a nascut pe data de 30 iulie 1947, in Austria.

> A inceput sa practice culturismul in subsolul casei parintilor sai, castigand concursul Mr. Junior Europe in 1965.

> 1967 a devenit cel mai tanar castigator din istorie al titlului Mr. Universe.

>  La varsta de 21 de ani s-a mutat in Statele Unite ale Americii.

> A absolvit „University of Wisconsin” cu o diploma in afaceri si economie.

> A investit banii pe care i-a castigat la concursurile de culturism in proprietati si, la 22 de ani, a devenit milionar.

> 1977, rolul care i-a adus faima la Hollywood a fost cel din „Pumping Iron”. Au urmat apoi roluri in filme de actiune, precum seria „Terminator”, „Predator”, „Total Recall”, „Eraser” sau „Victime colaterale”.

> A devenit cetatean naturalizat al Statelor Unite ale Americii din 1983, dar si-a pastrat si cetatenia austriaca.

>  In 1987, Arnold Schwarzenegger s-a casatorit cu nepoata lui John F. Kennedy, Maria Shriver, devenind parte a democratiei americane. Impreuna, ei au patru copii.

>  In 1990 a inceput sa fie atras de politica, in special de tabara republicanilor. 12 ani mai tarziu a devenit un activist ferm al acestui partid si a sponsorizat un program care prevedea ingrijire after-school pentru copii.

> Din 8 octombrie 2003, Arnold Schwarzenegger a devenit cel de-al 38-lea guvernator al statului California. Anul trecut, pe 7Ênoiembrie a fost reales in aceasta functie.

PORTRET

> Materialist. „Arnold a fost interesat intotdeauna de puterea si autoritatea politica si financiara”, George Butler, asistent regizor al filmului „Pumping Iron”.

> Oportunist. „A vrut sa faca ceva inedit, benefic, mai mult decat un film - sa se confrunte cu problema Californiei”, Franco Columbu, fost culturist, prieten al lui Schwarzenegger.

> Extremist. „Arnold era de extrema dreapta cand l-am intalnit pentru prima oara, in 1972. Maria, sotia lui, l-a moderat mult”, George Butler.

> Apreciat. „Este amuzant, extrem de inteligent si profesionist”, un cascador.

> Popular. „Daca il urmaresti atent pe Arnold, intotdeauna a avut un nou cerc de oameni. Nu este incantat sa aiba oameni foarte aproape de el, care sa stie prea multe despre el, inainte sa se mute la urmatorul grup. Imi aminteste intr-un fel de Clinton. Este sociabil si apropiat de oameni, pare un om obisnuit”, George Butler, asistent regizor al filmului „Pumping Iron”.

> Dezinformat. „Schwarzenegger pare sa aiba numai informatii obisnuite despre lumea de dincolo de Hollywood”, „Los Angeles Time”.

> Inteligent. „Cred ca este un lider. Arnold are abilitatea de a descoperi esenta lucrurilor complicate si sa gaseasca rapid solutii”, Ivan Reitman, regizorul filmului „Politist de gradinita”.

> Mediocru. „Arnold Schwarzenegger a jucat in multe filme, dar a avut mai putine replici decat orice alt actor, in afara, probabil, de cele ale lui Lassie”, Robin Williams.

> Familist. „Il cunosc pe Arnold de mult timp si il admir. Este un gentleman si un om devotat familiei sale”, Jamie Lee Curtis, aparandu-l pe Arnold impotriva acuzatiilor de hartuire sexuala.

> Conservator. Prietenii il descriu ca fiind un republican moderat, conservator financiar, dar libertar in privinta majoritatii problemelor sociale. Acestia mai spun ca Arnold este un conservator adevarat, un om care pastreaza in biroul sau o poza a lui Ronald Reagan.