Armele de la Ciorogârla, furate de militari pentru zone de conflict

Armele de la Ciorogârla, furate de militari pentru zone de conflict

TEORIA AUTORITAŢILOR. Mitralierele sustrase din depozitul de armament din localitatea ilfoveană Ciorogârla ar fi destinate unor zone de conflict.

Primele investigaţii în cazul furtului de arme de la unitatea militară 01916 din localitatea ilfoveană Ciorogârla scot la iveală ipoteza unui furt comandat pentru “alimentarea” zonelor de conflict. Aceasta este, potrivit unor surse judiciare, principala pistă a anchetatorilor care investighează dispariţia celor peste 50 de arme automate (mitralieră AK-47 cu afet, pistoale-mitralieră şi pistoale-mitralieră cu pat rabatabil) din depozitul de armament pentru infanterie.

“Cel mai probabil este vorba despre un furt executat la comandă - fie cu ajutorul unor militari din unitate, fie chiar de către aceştia -, iar armele ar putea fi destinate unei zone de conflict. Experienţa ne-a arătat că este foarte puţin probabil ca armele furate din unitatea militară de la Ciorogârla să fie destinate pieţei din România. În marea lor majoritate, armele folosite ilegal la noi se află în posesia unor membri ai lumii interlope. Dar, în conflictele pe care le provoacă, aceştia nu folosesc mitraliere, ci săbii, pistoale cu gaz, arme de vânătoare cu aer comprimat şi, foarte rar, pistoale cu glonţ”, au explicat sursele citate.

Trei infracţiuni, niciun autor

Ieri, la mai bine de 24 de ore de la descoperirea furtului, procurorii militari au început urmărirea penală “in rem” (anchetarea împrejurărilor în care s-au produs anumite fapte, fără a exista suspecţi cunoscuţi) în cazul furtului de arme. Astfel, potrivit Parchetului General, autorii vor fi acuzaţi de furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn.

Deşi, oficial, procurorii nu au făcut nicio referire la faptul că angajaţii unităţii militare sunt principalii suspecţi în acest caz, de călcare de consemn pot fi acuzaţi doar militarii.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, a confirmat faptul că, la momentul dispariţiei armelor, “paza depozitului de muniţii era asigurată de militari profesionişti”.

“Incidentul s-a semnalat miercuri, între orele 12.00 şi 12.30, dar când anume a avut loc nu s-a stabilit încă (...) Vă pot spune că accesul în unitate se face pe baza unui permis pe care îl primesc toţi angajaţii, iar accesul în depozitul de arme şi muniţii se face potrivit regulamentului intern al fiecărei unităţi militare”, a explicat Spânu.

Surse din acelaşi minister au precizat însă că, de obicei, se ţine o evidenţă foarte clară a celor care intră în depozitul de arme şi muniţii. Potrivit regulamentului militar, paza la un depozit de muniţie se desfăşoară după reguli foarte stricte, garda militară fiind asigurată în trei schimburi, iar santinelele au asupra lor arme cu muniţie de manevră pe care le pot folosi în caz de necesitate.

“La finalizarea investigaţiilor la faţa locului, anchetatorii nu au descoperit indicii care să-i conducă la faptul că persoane străine ar fi intrat în unitatea militară în ultimele ore”, au mai precizat sursele citate.

În ancheta condusă de procurori militari au fost implicate toate serviciile de informaţii, iar măsurile de protecţie şi pază la Cotroceni au fost înăsprite. (A contribuit Andreea Pocotilă)

ALERTA NAŢIONALA

Verificări şi măsuri de siguranţă sporite

Aseară, la finalul unei şedinţe-fulger la care au participat toţi şefii de armă, Ministerul Internelor a hotărât să menţină alerta de gradul I (cel mai mic nivel de alertă), în aproape toată ţara. Aşa că, şi astăzi, pe principalele drumuri naţionale, şoferii vor fi traşi pe dreapta în trafic, iar maşinile le vor fi verificate cu atenţie de poliţişti. De asemenea, poliţiştii fac apel la toţi cei care deţin informaţii care i-ar putea conduce pe anchetatori la autorii furtului şi la arme să contacteze autorităţile la numărul de urgenţă 112.

În ultimele două zile, oamenii legii au verificat în trafic câteva mii de maşini, cele mai aspre controale fiind derulate în judeţele Ilfov, Argeş, Prahova, Teleorman şi Braşov, dar şi în Capitală. Mai mult, autorităţile au înăsprit măsurile de siguranţă şi controalele atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în gări şi în trenuri, unde a fost dublat numărul patrulelor, iar persoanele suspecte au fost legitimate şi bagajele le-au fost luate la puricat. (Andreea Vădan)

  • Armele furate, peste 50, sunt de calibrul 7,65; 7,62 şi 9 milimetri. Este vorba de câteva zeci de pistoale-mitralieră AKM, pistoale Carpaţi şi TT, chiar și o mitralieră cu afet.

PRECEDENT

În august 2002, şapte grenade şi 170 de cartuşe au fost furate de la o unitate de elită a Armatei Române, Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni", din Bucureşti.

Cinci dintre grenadele furate au fost descoperite un an mai târziu, într-un cimitir din Bucureşti. Celălalte două grenade fuseseră folosite în două atacuri, desfăşurate la liceul Jean Monet şi în Grădina Cişmigiu.

Ne puteți urmări și pe Google News