ARMATA trage salve de tun în memoria EROILOR de la Mărăști la cel mai mare EXERCIȚIU NATO

ARMATA trage salve de tun în memoria EROILOR de la Mărăști la cel mai mare EXERCIȚIU NATO

Militarii din Armata României vor trage salve de tun la începutul celui mai mare exercițiu NATO de pe teritoriul țării noastre, în memoria eroilor căzuți în bătălia de la Mărăști, prima mare victorie a celor peste 1.400 de ostași căzuți în timpul Primului Război Mondial, în urmă cu 100 de ani. Momentul marchează un secol de la începutul ofensivei Armatei României împotriva trupelor germane și va fi marcat cu salve de artilerie executate de militarii forţelor terestre din Divizia 2 Infanterie „Getica”, aflaţi în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17.

Militarii din Armata României care fac parte din Forţele Terestre din Divizia 2 Infanterie „Getica”, aflaţi în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, vor marca marţi, 11 iulie, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști.

Activitatea este dedicată Centenarului Primului Război Mondial.

Ministerul Apărării Naționale transmite că marți dimineață, la ora 3.50, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” şi ai Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, aflați la exerciţiul multinațional Getica Saber 17 la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, vor executa salve de artilerie,  în amintirea faptelor de eroism ale înaintaşilor care, acum un secol, la 11 iulie 1917, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exercițiului Saber Guardian 2017 este cel mai mare exercițiu desfășurat în România, Bulgaria și Ungaria, la care vor participa 25.000 de militari din 22 de țări.

Mitul invicibilității germane a apus la Mărăști

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie din istoria Armatei României, plătită cu prețul a 1469 de morți și 3052 de răniți.

În plină ofensivă, în vara lui 1917, August von Mackensen, supranumit „generalul de fier” anunța că, în câteva zile, va sărbători, la Iași, zdrobirea armatelor române. Mitul invincibilității germane avea să fie spulberat, însă, de eroismul și priceperea Armatei Române.

Importanța biruinței de la Mărăști a fost elogiată de Alexandru Averescu, comandant care a fost alături de trupele sale pe câmpul de luptă: „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, când în acea zi, pentru întâia dată, armata sa tânără, care-şi primise botezul de sânge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvântului, adică victorie ofensivă şi definitivă”.

Ofensiva de la Mărăști a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 03.50, și s-a încheiat pe 19 iulie, Armata a 2-a fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.

Cel mai mare exercițiu NATO din zona Mării Negre

MApN a anunțat că 25.000 de militari din 22 de țări aliate și partenere vor participa, în perioada 11-20 iulie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), care se va desfășura pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei.

Saber Guardian este un exercițiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat până acum, ca număr de participanți și obiective urmărite, dorind să demonstreze capacitatea de descurajare, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în orice moment, oriunde în Europa. Redislocarea masivă a unor militari aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, în diverse locuri de desfășurare din cadrul ariei de operații întrunite din Ungaria, România și Bulgaria vor constitui principalele acțiuni în cadrul exercițiului, potrivit MApN. 

Mai mult, SG17 va include antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților.În marja SG17 sunt planificate și alte acțiuni și evenimente de sprijin, în zilele premergătoare sau ulterioare exercițiului. Pentru mărirea eficacității acestuia, SG17 va fi sprijinit de câteva exerciții de mai mică amploare ale SUA și țărilor partenere și aliate din Europa care vor avea loc, în vara acestui an, în regiunea Mării Negre, facilitându-se, în acest mod, execuția unei game largi de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.